Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1953


A város sportját irányító VTSB mellett működő Társadalmi Szövetség önkritikát gyakorolt azért, mert nem foglalkozott a szakkáderek nevelésével és elhanyagolta az utánpótlás nevelését. A megszaporodott szakosztályok nem rendelkeztek képzett edzőkkel, akik a csapatokat fel tudták volna készíteni a megterhelő bajnoki sorozatra. A kiutat az egyesített edzések tartásában látták, s ahogy ez ebben az időben szokássá vált, a tavasz folyamán kampányszerűen heti egy alkalommal, a Lokomotív pályán a Kézilabda Edzők Tanácsa tömeges edzéseket tartott.

De nemcsak a központban voltak problémák. A Viharsarok 1953. március 28-i számában nyílt levél jelent meg Sürgős intézkedést kérünk! címmel.
"A vásárhelyi kézilabdázó leányok már szeretnének sportolni, de ezt a lehetőséget nem biztosítja a Vörös Meteor SK vezetősége. A csapatnak nincsen felelős vezetője, nincsen edzője, és a sportolók minden lehetőség nélkül szétszélednek. A Vörös Meteor többi vezetői is csak ígérgetik, hogy rendben lesz minden, de nem cselekszenek. A téli gyulai terem bajnokságra sem nevezték be a csapatot. Ha pedig a sportoló leányok más sportkör felé igyekeznek - azt nem jó szemmel nézik, és nem engedik a sportolókat máshol szerepelni. Néhány hét múlva megkezdődik a megyei bajnokság, melyben mi is szeretnénk játszani, de még semmi intézkedés ezirányban nem történt, de edzések sincsenek.

Kiss Ilona a megyei tanács dolgozója"
A megyei kézilabda bajnokság megnyitó ünnepségét újra Hódmezővásárhelyen rendezték a H. Petőfi Sztálin utcai sporttelepén. A megye öt városából induló nyolc női csapat között ott volt a H. Petőfi, H. Lokomotív, H. Vörös Lobogó és a H. Vörös Meteor.

Csak néhány eredmény áll rendelkezésünkre ebből a bajnoki évből:

H. Vörös Meteor - H. Lokomotív 16-1, Szentesi Kinizsi - H. Vörös Lobogó 2-1, H. Vörös Meteor - Szegedi Építők 6-0, H. Vörös Meteor - Szentesi Kinizsi 5-1, H. Lokomotív - H. Vörös Lobogó 1-6.

A H. Vörös Lobogó a második helyet vívta ki; Rostás Mária, Gajdán Béláné, Korsós Margit, Kiss Jánosné, Hős Ida, Hódi Sándorné, Nagy Katalin és Nagy Ilona összeállításban, Bánfi Ferenc edző vezetésével. Gajdán Béláné volt a legeredményesebb játékosuk, aki 26 gólt lőtt.
A H. Vörös Meteor ismét megyei bajnok lett, ez évi legnagyobb sikerét azonban azzal érte el, hogy bejutott a Magyar Kupa középdöntőjébe.

"H. Vörös Meteor - Egri Vörös Meteor   2-1 (1-1)

Eger, vezette: Bobák.

Góldobók: Klapcsik (2), illetve Huberi.

H. Vörös Meteor: Juhászné, Törökné, Klapcsik, Kiss, Nagy, Szász, Boros.

A H. Vörös Meteor nagy küzdelemben győzte le idegenben ellenfelét. Az első percekben bár elfogódottan játszik a vásárhelyi együttes, és a 7. percben gólt kap (0-1). Heves ellentámadásokkal válaszol erre a H. Vörös Meteor, és a 12. percben Klapcsik pompás góllal egyenlít  (1-1). Ezután változatos játékkal telik el a félidő. Szünet után újabb heves támadásokkal indít a H. Vörös Meteor és a 10. percben Klapcsik megszerzi a győztes gólt (2-1). Nagy küzdelem alakult ki a kiegyenlítésért, de a vásárhelyi ellentámadások mindig több veszélyt jelentettek az egri kapura. A győztes csapat minden tagja átlagon felüli teljesítményt nyújtott és megérdemelten kerül tovább a középdöntőbe."

(Viharsarok, 1953. június 9.)
A területi kézilabda elnökség egy garnitúra felszerelést adott jutalmul a győztes vásárhelyi lányoknak!

A további küzdelmektől a Debreceni Petőfi ütötte el a mieinket 12-1 (4-1) arányú győzelmével.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 49
Tegnapi: 44
Heti: 205
Havi: 205
Össz.: 137 762

Látogatottság növelés
Oldal: . 1953
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »