Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1965


Ebben az évben hat NB-s kézilabdacsapata volt megyénknek, ami országos viszonylatban is figyelemre méltó.

A H. Spartacus ötödik évét töltötte az NB II-ben, most mégis csak a bentmaradás kivívása lehetett az egyetlen cél a szakosztály előtt. A tavalyi osztályozók befejezése után hat játékosról kellett lemondaniuk különböző okok miatt, s helyettük saját ifjúsági csapatukból is csak három tehetséges fiatalra számíthattak.
A Spartacus felnőtt és ifjúsági csapatainak edzéseinek irányítását Nagynémedi László testnevelő tanár, a H. MEDOSZ visszavonult labdarúgója vette át, aki az előző évben még az NB III-ban rúgta a labdát. Az ifistákat eddig is ő edzette a szövetkezeti egyesületnél, de többségük az iskolában is tanítványa volt.


"Az idei felkészülésről meséli:

- Sajnos az első csapat nehéz helyzetben van. Családi ügyek, munkahelyi és tanulmányi elfoglaltságok miatt nagyon sok játékosunkra nem számíthatunk, s csak az ifjúsági csapat legjobbjainak bevonásával tudunk kiállni az NB II-es mérkőzésekre. Mindössze hárman - Fodorné, Baranyiné, Molnár Edit - tudtak ott lenni minden edzésen az alapozás idején.

- Mire lehet így számítani a bajnokságban?

- A fiatalok közül Báló, Oláh és Orbán bekerültek az NB II-es keretbe, és velük kell megoldanunk problémáinkat. Arra nem is gondolunk, hogy máshonnan hozzunk játékost. Csak saját nevelésű sportolókkal foglalkozunk. Így biztosan minden sportolónk fontosnak tartja a jó szereplést, klubjának sorsát. Az idősebb játékosok tudása, rutinja, a fiatalok lendülete remélem, szerencsésen ötvöződik majd a bajnoki mérkőzéseken. Hat-hét játékosunk kiesett a tavalyiak közül, így legfeljebb csak közép mezőnyös helyezésre számíthatunk."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1965. március 18.)


A kényszerhelyzetben megfiatalított csapat, a 11 bajnoki találkozón 6 vereséget szenvedett. Idegenben eredményesebbek voltak, mint saját otthonukban, sőt erősebb együtteseket győztek le, mint amilyenektől otthon vereséget szenvedtek. Reálisan mérlegelve legalább két hellyel előbb is végezhettek volna, középcsapatként.
A helyi újságban, ebben az időben szokássá vált a hét sportolójának megválasztása. Márciusban egy kézilabdázóra esett a választás:


"A hét sportolója

Ezúttal egy még csak éppen ifjúsági korhatárt elért kislány, Oláh Julianna. Mint ahogy sok hozzá hasonló fiatal, még ő sem teljesen kiforrott versenyző, csak tehetséges. Egyszer mint kézilabdázó, másodszor mint atléta. Az elmúlt vasárnap például úgy jött ki a lépés, hogy délelőtt 9 órakor el kellett indulnia iskolájának, a 602. sz. Ipari Szakmunkásképzőnek színeiben a vásárhelyi városi mezei futó bajnokságon. Korcsoportjában torony magasan nyerte a versenyt. Utána - alig hogy átvette a bajnoki aranyérmet - gyorsan kerékpárra ült, és sietett át a Szőnyi utcai kézilabda pályára, ahol csapata, az NB II-es H. Spartacus játszott. Persze előbb még kapkodott egy ideig, kellett egy kis idő, amíg megtalálta helyét a csapatban játék közben. Utána aztán 3 szép gólt dobott, s csak azért nem négyet, mert egy dobása pillanatában hétméterest ítélt a játékvezető, szabálytalan feltartás miatt.

A teljesítmény tehát: egy városi bajnokság, és három gól az ellenfél kapujában, s mindez nem egészen két óra leforgása alatt."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1965. március 26.)
Őszre nagy fordulat következett be a csapat eredményességében, ami a fiatal játékosok beérésével magyarázható. Az újabb 11 mérkőzésből álló szezon már csak három vereséget hozott úgy, hogy ősszel mindegyik előtte álló csapatot megverte a Spartacus.


spartacus1965.jpg

A H. Spartacus csapata 1965-ben.

Állnak balról jobbra: Baranyi Jánosné, Molnár Edit, Báló Rozália, Gyovai Piroska, Orbán Anna, Oláh Julianna, Nagyistók Mária, Tóth Éva

Guggolnak: Nagynémedi László, Fodorné Tamási Gabriella, Tóth Vilma, Hegedűs Éva.


Az egyik legélesebb küzdelmet hozó mérkőzést a megyei rivális, és a későbbiekben bajnokságot nyerő Makó ellen vívták a vásárhelyi lányok. Változatos játék során meglepetésre a hazaiak szerezték meg a győzelmet.


"H. Spartacus - Makói VSE   5-4 (3-2)

Fodorné - Orbán, Baranyiné, Báló, Oláh, Tóth V., Molnár, Majsainé"


Az NB II közép csoportjának végeredménye (részlet):

 1.  Makói VSE  22  17    1    4  205 - 116  35
 ...
 6.  H. Spartacus  22  12    1    9  118 - 111  25
A H. Textil edzéseit 30 lány látogatta rendszeresen, edzőjük Bánfi Ferenc volt. A megyei bajnokság mezőnyében 16 pontot szerezve, a tabella 8. helyén végeztek.
Ez évben városi bajnokságot is rendeztek négy csapat (Mezőgazdasági Technikum, H. Textil II., Közgazdasági Technikum, H. Spartacus II.) részvételével.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 73
Tegnapi: 44
Heti: 229
Havi: 229
Össz.: 137 786

Látogatottság növelés
Oldal: . 1965
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »