Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1947 - 1948


Városunkban harmadikként a Kokrongyár alakított női csapatot Nor-Coc néven, és egymás után játszotta a barátságos mérkőzéseket a Mindszent, a Munkás és a Vívó együttesével. Általában a következő összeállításban szerepeltek:

Juhászné - Gajda II., Alács - Oláh, Becsei, Nagy I. - Karácsonyi, Verók, Gajda I., Nagy II., Benkő.

A kerületi bajnokságban még nem sok babér termett számukra, egyre-másra szenvedték el a vereségeket. A helyi sajtó szerint:




"A győzelemhez nem elég az, ha elegáns fehér, vasalt nadrágban a pályára lépünk. A győzelemért harcolni kell, szívvel, lélekkel az utolsó percig. Ezt pedig nagyon ritkán látjuk a pályán a Nor-Coc csapattól."

(Vásárhely Népe, 1947. október 8.)




A vásárhelyi egyesületek az őszi bajnokságra az orosházi csoportba kerültek, így új ellenfelekkel mérkőzhettek (Pusztaföldvár, Orosházi MTK). A hat csapat bajnokságának első fordulójában a Vívó az első, a Munkás a második, míg a Nor-Coc az utolsó helyet szerezte meg.




Egy érdekes tudósítás a bajnoki küzdelmekről:

"Pusztaföldvár - MÁV HTVE  1-2

A Vívó női kézilabda csapata szép győzelmet aratott Pusztaföldváron, ahol ideiglenesen a marhalegelőn ácsoltak fel két kapufát. A bőrlabda helyett rongylabdával játszottak, A bíró a háló nélküli kapuba bedobált gólokból kettőt jogerősen megadott, amely biztosította a Vívó győzelmét."

(Vásárhely Népe, 1947. október 21.)




Már 1948-ban elkezdődtek az átalakulások a vásárhelyi női kézilabdázásban, melyek napjainkig végigkísérték a sportág történetét. A Vásárhely és Népe 1948. február 15-i száma arról tudósít, hogy:




"Vasárnap délelőtt 10 órakor tartotta első közgyűlését a Nor-Coc HMTE sportegyesülete a Kokron kultúrházban, ahol egyhangúlag kimondták a két egyesület fuzionálását [...]. Tiszteletbeli elnök: Rákosi Mátyás miniszterelnök helyettes.

A fuzionálással kapcsolatban megkérdeztük Fehér Bélát a Nor-Coc HMTE egyesület elnökét a csapat jövőjéről. [...] Célom az, - mondja Fehér elnök - hogy Vásárhely dolgozó társadalmának egészséges, virágzó sportéletet teremtsünk egyesületünk kebelében. Az első teendőnk, hogy a csapatot megerősítsük, és erre kitűnő kilátásaink is vannak. Azt szeretném, hogy minden tisztségviselő ebben az irányban dolgozna egyesületünk felvirágoztatására."

(Vásárhely Népe, 1948. február 15.)




Az összevont csapat szerette volna visszaszerezni a körzeti bajnoki címet a Vívótól, erre a legjobb alkalom egymás elleni mérkőzésükön kínálkozott.




"MÁV HTVE - Nor-Coc HMTE  2-0 (1-0)

Női kézilabda bajnoki mérkőzés, vezette: Surinya

A női kézilabda derbit a Vívó lányok nyerték meg 2-0 arányban. A gólokat Boros és Pálinkás dobta.

Jók: Török Cs., Pálinkás, illetve Klimek és Joóné"

(Vásárhely Népe, 1948. május 4.)




A Vívó veretlenül lett az orosházi alosztály bajnoka. Ezután a békéscsabai alosztály bajnokával játszott mérkőzést a kerületi bajnoki címért és a továbbjutásért. Békéscsaba már ekkor a kézilabdázás egyik vidéki fellegvára volt.




"Békéscsabai Merkur - MÁV-HTVE  1-1 (0-0)

Alosztály bajnoki döntő mérkőzés

Góllövők: Boros, illetve Ancsin

A békéscsabai Merkur nagyobb tudását a Vívó lányok hatalmas lelkesedése ellensúlyozta, és így egyenrangú ellenfele volt a Merkurnak. A mezőny legjobbja Török Csibi volt, aki élete legjobb formáját játszotta ezen a sorsdöntő mérkőzésen. Utána Danszkay, Szénási következik. A többiek is dícséretet érdemelnek, mert szívvel és lélekkel játszottak városunk kézilabda sport kultúrájának a dicsőségéért."  

(Vásárhely Népe, 1948. június 15.)




Sajnos a sajtó által gerjesztett felfokozott várakozásnak a visszavágón nem tudtak megfelelni, a hazai kiörnyezetben elszenvedett 3-2 arányú vereséggel kiestek a további küzdelmekből.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 44
Tegnapi: 14
Heti: 101
Havi: 229
Össz.: 194 833

Látogatottság növelés
Oldal: . 1947 - 1948
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2024 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »