Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1967


A Szövetség döntése értelmében 1968-ban felállításra került kézilabdázásban az NB I/B osztály. A Spartacus legalább a negyedik helyezés megszerzését és ezzel a feljutást tűzte ki célul, ami a mezőny résztvevőinek ismeretében reálisnak tűnt.

Felkészülésként előbb a szegedi terembajnokságot nyerték meg, majd kupát nyertek Békéscsabán, a Békés megyei Népújság hagyományos téli tornáján. Az utolsó két erőpróba azonban már nem volt olyan sikeres. Szentesen mindkét helyi, megyei osztályú csapat legyőzte a Spartacust, és a nyitány előtt egy héttel Makón sem remekeltek.

A felnőtt és az ifjúsági csapat edzéseit továbbra is az eddig eredményesen dolgozó Nagynémedi László testnevelő tanár vezette heti két edzéssel. A tavalyi ezüstérmes csapatból négyen hagyták abba az aktív játékot, s a szakvezetés csak úgy tudta megoldani játékosgondjait, hogy néhány már korábban leállt játékosát visszahívta a csapatba. Az átigazolási időszakot nem tudták kihasználni a szövetkezetiek, egyetlen átigazolási szándékuk sem valósult meg.
A szezon eleji könnyebb mérkőzéseken sorozatos győzelmeket arattak, utána viszont egymást követte a két legnehezebbnek vélt ellenfél: a Békéscsaba és az MTK. Mindkettőtől kikaptak idegenben, a békéscsabai mérkőzésnek pedig hosszabb távú következményei lettek.

"Békéscsabai Kötött - H. Spartacus   16-12 (8-6)

Fodorné - Majsainé, Samuné, Fábiánné, Oláh, Báló, Tóth V., Sándorné, Galgóczi, Fazekas

A hazai csapat vezetése ellenére a második félidő közepén még mindig nagyon szoros volt a mérkőzés állása, és óriási küzdelem folyt a pályán. Ebben az időszakban a vásárhelyiek leggyorsabb és legjobb játékosát megrúgták, aki eszméletét vesztette, és kórházba kellett szállítani. Ezután a hazaiak győzelme már nem volt veszélyben a meggyengült vásárhelyiek ellen.

Góllövők: Fábiánné (5), Samuné (3), Majsainé (2), Báló és Tóth"

(Csongrád Megyei Hírlap, 1967. május 20.)


A szövetség nagyot hibázott akkor, amikor erre a nehéz mérkőzésre egy fiatal, még rutintalan bírót, a szegedi Kalászt küldte játékvezetőnek. Rosszul bíráskodott, és a fanatikus hazai közönség végül annyira megzavarta, hogy nagyon sok durvaságot elnézett.

A békéscsabai mérkőzés következményeiért négy hónapra eltiltották dr. Nagy Sándornét, öt hónapra pedig Majsai Mihálynét. Szabó Imre intézőt három hónapra tiltotta el az országos szövetség a tisztségviseléstől, s három hónapos eltiltást kapott Nagynémedi László edző is, akinek büntetését felfüggesztették jövő év január 6-ig. A két eltiltott játékos mellett hiányzott a továbbiakban Tóth Vilma is, akivel szemben az egyesület alkalmazott büntetést. A megfogyatkozott játékosállomány pótlására visszatért Kenézné, Sándorné, Vajnainé, Samuné és Fábiánné.
Az újságíró kérdésére - mit vár az ősztől? - Nagynémedi edző így válaszolt:

"- A kisiklások ellenére az NB I/B-be jutást. Lehet, hogy túlzásnak hangzik ez így, de aki ismeri az erőviszonyokat, az valóban tudhatja, hogy nincs háromnál több, a mienknél jobb csapat a csoportunkban. "

(Csongrád Megyei Hírlap, 1967. július 30.)
Az eredmények országos elismerését jelentette, hogy, ellátogatott hozzájuk a magyar bajnok Bp. Spartacus, és az NDK egyik legjobb együttese a TSC Berlin.

A Bp. Spartacus csapata komplett gárdájával, Guricsnéval, Csenkinével, Hajeknéval és Jónával érkezett.

Bp. Spartacus - H. Spartacus   21-9 (8-4)

Néhány nappal később az NDK bajnokságának harmadik helyén álló TSC Berlin tartott bemutatót Vásárhelyen. A várakozás nagy csalódásba csapott át, amikor az első játékrészben képtelenek voltak gólt lőni a helyiek:

H. Spartacus - TSC Berlin   4-18 (0-9).
Az ősz a csapat kiegyensúlyozott játékát hozta. Végig a feljutást jelentő  első négy hely valamelyikén tanyáztak.

"Szegedi Tanárképző - H. Spartacus   11-13 (6-8)

Fodorné - Galgóczi, Sándorné, Fábiánné (2), Kenézné (3), Samuné (3), Oláh (5), Vajnainé, Imre és Fazekas.

Az NB I/B-be jutás szempontjából nagyon fontos mérkőzésen a két megyei csapat főleg az első félidőben vívott nagy küzdelmet. A második félidőben a Spartacus már 10-6 és 11-7 arányban is vezetett, de ezt követően ismét jött a már lassan rendszeressé váló könnyelműsködés, és a hazaiak kiegyenlítettek. Végül az utolsó 20 másodpercben dőlt csak el a mérkőzés sorsa a vendégek javára, akik ezzel a táblázat második helyére ugrottak."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1967. szeptember 6.)


Végül csak gólaránnyal szorultak a második helyre, s ha egy ponttal többet szereznek, nem a B osztályba, hanem az NB I-be juthattak volna.

 1.  Békéscsabai Kötött  20  -  6  310 - 209  40
 2.  H. Spartacus  19  2  5  258 - 195  40
A 258 gólt a következő játékosok dobták:

Fábiánné (76), Oláh (72), Samuné (48), Kenézné (28), Tóth V. (13), Majsainé, Galgóczi, Báló, dr. Nagyné (4-4), Sándorné (3) és Fazekas (2).
Az év eseményeihez tartozik, hogy Oláh Juliannát meghívták a magyar ifjúsági válogatott keret edzéseire, és hogy három játékos utazhatott külföldre a szövetkezeti válogatott tagjaként. Az MTS Országos Tanácsa, hosszú évek óta kifejtett sporttevékenysége elismeréséül, a testnevelés és sport érdemes dolgozója kitüntetést adományozta Szabó Imrének.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 23
Tegnapi: 44
Heti: 179
Havi: 179
Össz.: 137 736

Látogatottság növelés
Oldal: . 1967
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »