Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1947


A MÁV HTVE leányai januártól március közepéig Budapesten folytatták a terembajnokságot és kiválóan szerepeltek. Pedig a mezőny (Bp. Ganz, Bp. Postás, Bp. MTE, Szentesi MÁV, Elektromos, Hungária, Csepeli MTK, Ferencváros, Goldberger) igazán rangos volt, az ellenfelek között NB I-es, sőt válogatott játékosok is szerepeltek.

A Munkás jóval később kezdte a felkészülést.
"A HMTE kézilabdázó leány csapata vasárnap délelőtt alapos edzést vett a Vigadó helyiségében. Szappanos edző soványító kúrára fogta a leánykoat, akiken a téli jó koszt meglátszik. Földes, Oláh, Klimek, Maxi, Friedvalszky, Szepesi voltak ott az "öregek" közül."

(Vásárhely Népe, 1947. március 19.)
A Munkás a bajnokságnak győzelmi reményekkel vágott neki, az első forduló makói mérkőzésén viszont csak 1-1 arányú döntetlent harcolt ki.


1947es_csapat.jpg

A HMTE nagypályás kézilabdázói 1947 augusztusában

Balról jobbra állnak: Oláh Erzsébet, Hegedűs Ilona, Nyerges Mária, Sipos György, Klimek Júlia, (?), Pitzer Ida, (?)

Az első sorban ülnek balról jobbra: Tóth Rozália, Hegedűs Emma, (?)

A helyi sajtó nem kímélte őket, és az akkori stílusban éles kritikát gyakorolt.

"A munkás sport iránti kötelességünk, hogy rávilágítsunk a mérkőzés egyes kirívó hibáira. Nem akarunk senkit bántani, de viszont a tárgyilagos kritikával szemben nem szabad vaknak lennie senkinek, és a kritikánkkal mindenkor a munkás sportot támogatjuk. A mérkőzést papírforma szerint a munkás leányoknak gólokkal kellett volna megnyerni, és ehelyett - ha Boros Erzsi nem véd olyan parádésan, és Szepesi nem adja bele a lelkét a küzdelembe - a Makó katasztrófális vereséget mért volna a HMTE-re. Miért kellett a péntek esti csapatot megbolygatni? Miért kellett a hetek óta betegeskedő Domokos-t a csapatba betenni? Felhívjuk Szűcs intéző figyelmét, hogy erősebb kézbe vegye a csapatot, és ne hagyja magát befolyásolni az összeállítás kérdésében, mert mégis csak furcsa, hogy az intéző összeállítja a csapatot, és az edző megkontrázza az összeállítást. Az edző tanítsa meg inkább a lányokat a hosszú labdákkal való játékra, mert két év óta nem láttunk semmilyen fejlődést a csapaton, pedig kevés vidéki egyesület dicsekedhet ilyen sok - 36 - női sportolóval, mint a HMTE. Mi az országos bajnoki küzdelemben szeretnénk látni leányainkat."

(Vásárhely Népe, 1947. április 23.)

(Megjegyzésként a fenti dologhoz annyit fűznénk hozzá, hogy akkoriban az edző csak edzette a csapatot, az összeállítás az intéző dolga volt. - szerzői megjegyzés)
Ha reálisan figyelembe vesszük, hogy a Vívó lányok egész télen Budapestre jártak versenyezni, míg a Munkás lányok csak a tavasz folyamán kezdtek edzésbe, akkor a mérleg nyelve már a Vívó felé billent. Ezt igazolta bajnoki mérkőzésük.
"Két után kapott ki a HMTE

MÁV HTVE - HMTE   5-2

Góldobók: Pálinkás, Török Csibi (2), Török Irén (2), illetve Szepesi és Kelemen

MÁV HTVE: Klapcsik P. - Klapcsik I., Bán - Szűcs, Török Cs., Kovalik - Szénási, Törökné, Török I., Pálinkás, Faragó

HMTE: Boros - Tóth, Pitzer - Imre II., Friedvalszky, Domokos - Földesi, Szepesi, Kelemen, Oláh, Klimek

A helyi derbit [...] a jobban felkészült, és jobb csatársorral rendelkező MÁV-HTVE leányai nyerték meg. A HTVE védelme, amely a legjobb része a csapatnak, teljesen csődöt mondott. A Török testvéreket a HMTE védelme egyetlen pillanatig sem tudta feltartani, és tetszés szerint dobálták góljaikat. A HMTE-ből egyedül Szepesit lehet megdicsérni szív játékáért. A győztes csapat minden része a legjobbat nyújtotta."

(Vásárhely Népe, 1947. április 29.)
A bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el. A Vívó döntetlent ért el a Makó ellen, ez az egy pont pedig a bajnoki címet jelentette számukra. A gólkirály Török Irén lett, aki a Vívó 17 góljából 13-at szerzett. Ezzel azonban csak a kerületi bajnokságban ért véget a küzdelem, néhány hét múlva az országos bajnokságért kellett sorompóba állni. Hosszú huzavona után (először a Szombathelyi Bőrgyár, majd a Békéscsabai MÁV kiváló képességű csapata volt a jelölt) a Kézilabda Szövetség úgy döntött, a Dunántúl bajnokát a Szentgotthárdi Független Ifjúság SE-t kapják ellenfélnek. Az első mérkőzést hazai pályán 2-0-ra megnyerte a HTVE, viszont a visszavágó mérkőzésen 4-1 arányú vereséget szenvedtek, s így a Szentgotthárd jutott tovább.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 92
Tegnapi: 44
Heti: 248
Havi: 248
Össz.: 137 805

Látogatottság növelés
Oldal: . 1947
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »