Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1988-1989


Városunk sportéletében további visszalépés történt, amikor a HÓDIKÖT SE megszüntette élvonalat is megjárt  férfi szakosztályát.  A gazdaságilag egyre inkább megrendülő gyár fokozatosan vonult ki a sportéletből.




Májusban elhunyt Vígh Dezső, a Porcelán mindenki által ismert sportvezetője. Borsándi István sportköri elnök végső tiszteletadásából idézünk:

"[ ... ] Neve, és városunk női kézilabda sportja az elmúlt évtizedben összeforrott, jellegzetes személyét szakberkekben országosan is ismerték, tisztelték.

vighsc.jpg

Dezső 1957-ben került Hódmezővásárhelyre. Sportágunkkal néhány évvel később kötött - mint később kiderült - örök barátságot. Abban az időben intézőnek, később technikai vezetőnek hívták azt a „mindenes" tevékenységet, amelyet nagy szeretettel, odaadással és hozzáértéssel végzett. Ha kellett barát volt, ha kellett apa helyett apa, ha a szükség úgy hozta szertáros, vagy gépíró. Szerette a sportot, de ezen belül is a kézilabda szerelmese volt. Ezért is volt gyakran túlzottan elégedetlen, mert a meglevőnél többet, jobbat akart, és nehezen viselte azt, ha nemtörődömséggel, közönnyel, igazságtalansággal találkozott.

Igazi öröm volt látni megelégedett arcát, amikor csapatunk kiharcolta az NBI-be jutás jogát. Ez egy kicsit az Ő dicsősége is volt. Az első osztállyal járó idegfeszültséget azonban nehezen viselte el. Előfordult az is, hogy jogtalannak tartott ítélet után a zsűri asztalt kis híján az ott levőkre borította. Ez is Ő volt, de a csapatát védte. A kiesés után másokkal együtt Ő sem fért bele az „új elképzelésekbe". Teljesen félreállt a sportágunktól, és jó ideig tárgyalni sem volt hajlandó arról, hogy feladatot vállaljon.

1986 végén aztán „engedett a kísértésnek", és a következő évtől a klub legfiatalabb csapatának intézője lett tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig.(...)

 „Emlékét megőrizzük", szokott elhangzani a szó, amely azonban alig tart tovább az elhalkulásánál. Ezért is javasolom, és kívánom megvalósítani azt, hogy a minden év márciusában megrendezésre kerülő Alföldi Porcelán Ifjúsági Kupát emlékére rendezzük meg."




Az 1987. évi bajnokság befejezése után az MKSZ elnökségének javaslatára a sportág áttért az őszi-tavaszi versenyrendszerre. 1988-ban oda-vissza alapon mérkőztek a csapatok, 1989 tavaszán pedig a mezőny első fele, - az NB I/B-ben az első hat csapat - a feljutásért, a többiek pedig a kiesés ellen játszottak.

A Porcelán vezetői azt szerették volna, ha a másfél évesre bővült bajnokság végére, az élmezőnyben, a feljutásért küzd csapatuk.




A vártnál viszont nehezebben indult a bajnokság, főleg hazai pályán hagyott sok kívánnivalót maga után a mutatott játék. Morális problémák és sérülések miatt sorozatban veszítették el hazai mérkőzéseiket. Az Alföldi Porcelángyárban, ahol a legtöbb játékos állt alkalmazásban, a dolgozók körében nem voltak népszerűek a kézilabdások mutatott játékuk, de elsősorban a munkaidő-kedvezményük miatt.

A sportkör elnöksége június 24-i ülésén értékelte a tavaszi szereplést. Megállapította, hogy nem megoldott a kapuskérdés, egyik oldalon sem rendelkeztek meghatározó képességű átlövővel. A kiegészítő emberek többsége gyenge teljesítményt nyújtott, emellett néhányuknál közömbösséget tapasztaltak. Ez utóbbit elősegítette, hogy más csapatokkal ellentétben, premizálási rendszer kialakítására nem volt anyagi lehetőségük.




A nyári szünetben a vállalatvezetés segítségével megteremtették a feltételeket a nyugodt munkához, s bár a későbbiekben is voltak megingások, az ősszel megszerzett pontok lehetővé tették az ötödik hely elérését.

  1.  Postás SE  26  22   2    2  564 - 468  46
  2.  Veszprém  26  20   3    3  601 - 536  43
  3.  Nagykanizsa  26  18   4    4  612 - 541  40
  4.  III. ker. TTVE  26  18   2    6  597 - 521  38
  5.  Alföldi Porcelán  26  13   3  10  582 - 554  29
  6.  Tatabánya  26  12   5    9  525 - 494  29
 ...









A listavezető Postás SE ellen októberben utoljára játszottak a megszokott összeállításban:

"Alföldi Porcelán - Bp. Postás 15-22 (10-11)

Bartha - Dukai, Mányai (2), Sipterné (6), Szilágyi (2), Luczó (1), Németh (3)

Csere: Nagy (k), Dani (1), Lázár, Lászlai, Polyákné"




Télen Szegedre távozott Mányai Mária, aki 26 mérkőzésen 121 gólt lőtt, és Nyíregyházára igazolt Szilágyi. Pótlásukat az országos ifjúsági bajnokságban remekül szereplő utánpótlás csapatból oldották meg. Közülük a 16 éves csapatkapitány Bartucz Mónika és Czeglédi Csilla volt a legreményteljesebb, akik meghívást kaptak az augusztusi IBV-re készülő ifjúsági válogatottba. Rajtuk kívül Varga Andrea, Tóth Éva, valamint Csordás Anikó játszottak a felnőtt csapatban a rájátszás tavaszi mérkőzései során.




porcelan1988.jpg

Az Alföldi Porcelán SK felnőtt csapata

Állnak balról jobbra: Tibai József edző, Dukai Ágnes, Varga Andrea, Tóth Éva, Bartucz Mónika, Várhegyi Rita, Fekete Gabriella, Fábián Imre technikai vezető, guggolnak: Lázár Erika, Czeglédi Csilla, Dani Hilda, Bartha Anikó, Sipterné Ottlik Julianna, Fábiánné Luczó Gabriella, Csordás Anikó, Polyákné Farkas Éva




Az új csapat építésére kiválóan alkalmas volt ez az időszak, hiszen a kiesés fenyegetettsége nélkül, nyugodtan lehetett kísérletezgetni. Január elsejétől március közepéig ezért 28 találkozót vívtak NB I-es, NB I/B-s és NB II-es csapatokkal, melyeken gyakorolhatták taktikai és technikai elképzelésüket. Tibai József nyugodtan válaszolhatott az újságíró kérdésére:


"- Mikor gondolhatnak Vásárhelyen az NB I-re?

- Gondolni már most kell, mert tervezés nélkül nem lehet belevágni az esetleges I. osztályú szereplésbe. Egyébként az NB I szerepel a sportkör távlati elképzelésében, de hogy ez megvalósuljon, ahhoz nagyon sok munkára és jó menedzselésre van szükség. A liftezésnek ugyanis semmi értelme! Ha nem tudunk kialakítani egy stabil NB I-es gárdát, akkor nem is szabad a feljutásról álmodozni. Viszont 2-3 éven belül az elképzelések valóra válhatnak."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1989. február 16.)




A háromidényes bajnokságban a két NB I-be jutott csapat (Postás SE és Veszprém) sokkal jobb volt a többieknél, a Porcelán ötödik helye a jövőre nézve biztatónak tűnt.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 14
Heti: 89
Havi: 217
Össz.: 194 821

Látogatottság növelés
Oldal: . 1988 - 1989
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2024 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »