Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


2003 - 2004


Az egyesület vezetése az átigazolások terén nem használta ki a nyári szünet adta lehetőségeket, sőt lejárt szerződésű saját játékosaival sem tárgyalt időben. Néhányan, akik szerettek volna Vásárhelyen maradni, a bizonytalan helyzet miatt meggondolták magukat. Távozott a gárda középső emberei közül Kocsik Viktória és Prok Beatrix, s közvetlenül a bajnoki nyitány előtt Vörös Henrietta kapus. Ez különösen érzékenyen érintette a Liss-HNKC-t, de több hálóőr kipróbálása után, az ukrán Okszana Plosinszkaja személyében Bajnokok Ligája győztes együttestől érkezett, rutinos kapus került a csapathoz. Az elvándorlási hullám a bizonytalanság látszatát keltette, s csak erősítette ezt a Szegedi Volán volt játékosának, Tamás Sándornak edzői kinevezése. Az új tréner semmilyen élvonalbeli tapasztalattal nem rendelkezett, eddig női csapatnál sem ténykedett.


2004sc.jpg

A LISS-HNKC SE csapata a 2003-2004. évi bajnokságra

A hátsó sorban állnak balról jobbra haladva: Tamás Sándor edző, Giricz Sándor edző, Tamás Kornélia, Gaál Adrienn, Szabó Valéria, Virág Erika, Bacsa Edina, Kresák József gyúró

A középső sorban balról jobbra haladva állnak: Dr. Vörös János csapatorvos, Takács Bernadett, Daniela Palarie, Monika Nikolic, Jenőfi Katalin, Asztalos Judit, Kocsis Ágnes, Sztvorecz Erika

Az első sorban ülnek balról jobbra: Mucsi Zsuzsanna, Kósa Anikó, Tóth Orsolya, Oksana Ploshynska, Szabó Krisztina, Szabó Mónika, Baunok Bernadett




„Augusztus 20-át követően állt össze a jelenlegi játékoskeretünk - elevenítette fel a nyáron történteket Tamás Sándor vezetőedző -, vagyis csakis ezt követően kezdhettük el gyakorolni a taktikai elemeket. Sajnos nem tudtunk megfelelő jobbátlövőt igazolni, így erre a posztra az univerzális képességű Szabó Valériát építettük be kollégámmal és segítőmmel, Giricz Sándorral. A belső hármas teljesen kicserélődött, ezért nagy hangsúlyt fektettünk az egymás melletti játékosok összecsiszolására. Erre kevés idő állt rendelkezésünkre, s ez az első négy-öt fordulóban a sikerek dacára - meglátszott a teljesítményen. Később Palarieval sikerült megoldanunk a nyitott védekezést, ezzel a labdaszerzést és a gyors támadásépítést. Az egyátlövős játékunk - természetesen Jenőfire gondolok - könnyen kiismerhetővé vált az ellenfelek számára, így a felállt fal elleni támadásainkat könnyen semlegesítették.

A gárda teljesítménye a 8. fordulóra csúcsosodott ki, ekkor verte meg a Liss idegenben 31-18-ra az Esztergomot. De az azt megelőző Hypo-verés (34-30) is emlékezetes marad. A közönség joggal hasonló folytatást várt, de Jenőfi és Palarie súlyos sérülése ezt meggátolta. Kiesésükkel az együttes elveszítette góljai nyolcvan százalékát. A mélypontot a tavaszról előre hozott mérkőzésen a Vác elleni 36-21-es vereség jelentette."

(Délvilág, 2003. november 15.)




Pedig harmadszorra nem akartak hatodikok lenni, az ötödik helyet, ezzel a nemzetközi szereplést célozták meg. Tíz napos pihenő után november 17-én kezdték meg a felkészülést a tavaszi fordulókra. A délelőtti edzéseken a fizikai állóképességet próbálták javítani, délután taktikai elemeket és főleg a páros kapcsolatokat gyakorolták.




Hosszú idő után végre a teljes játékoskerettel dolgozhattak, hiszen a sérültek (Jenőfi, Baunok, Palarie, Kocsis) meggyógyultak és visszatértek az idegenlégiósok is. Nagyon bíztak a hazai sikeres bemutatkozásban, ami a jó játékerőt képviselő Cornexi-Alcoa ellen nem sikerült (18-23). Ez a mérkőzés jelentette Tamás Sándor részére a búcsút, felállt a kék-sárgák kispadjáról.


„A novemberi, Kiskunhalas elleni Magyar Kupa-fiaskó után jeleztem először Pintér József elnök úrnak - indokolta döntését a szakember - , hogy ezt a munkát ilyen körülmények között nem tudom folytatni. A szünetben, hogy csak a riválisainkat említsem, a Debrecen és a Békéscsaba is erősített, mi nem igazoltunk. Végül dolgoztam tovább, de a pénteki találkozót követően úgy gondoltam, lépnem kell. A sorozatos vereségek egy kicsit felőröltek, viszont az alapszakaszból még sok mérkőzés van hátra, s egyszerűbb, ha magam kezdeményezem a távozásomat."

(Délvilág, 2004. január 16.)




Az egyesület vezetése most sem járt el körültekintően, hiszen látva, érezve a bajt, ezt a váltást célszerűbb lett volna két hónappal korábban, a felkészülési időszak kezdetén meglépni, nem az első mérkőzés után.

Tamás Sándornak nem sikerült összerakni a viszonylag jó erőkből álló csapatot, ezért 2004. január 19-én Pintér József elnök Pánczél Barabást szerződtette. Hogy valójában mit látott az idős mesterben, azt csak ő tudta. A Székesfehérvárról érkező új edző régebben férfiakkal, majd inkább utánpótlás korúakkal foglalkozott. Erős középcsapattá szerette volna fejleszteni a lányokat, már a bajnokság végére agresszívabb, gyorsabb játékot ígért és munkája eredményét a play offban remélte beteljesedni. Bár a játék valamicskét javult, a tabella utolsó két helyén álló csapattal játszott nyerhető mérkőzéseken csak a döntetlenre futotta erejükből.

Különösen a Kőbánya-Spartacus elleni hazai pontvesztés volt fájó. Nem sok esélyt adtak maguknak az osztrák sztárcsapat, a Hypo NÖ elleni idegenbeli mérkőzésen, ami végül szintén döntetlenül végződött.


"Hypo NÖ (osztrák) - Liss-Hódmezővásárhelyi NKC SE     23-23  (12-7)

HNKC: PLOSINSZKAJA - Virág, Szabó V. 1, ASZTALOS 12 (10), Nikolics 2, Jenőfi 2, Baunok 2. Cs.: SZABÓ K. (k), Bacsa, Kósa, Palarie 1, Kocsis 3, Tamás, Szabó M.

 Az utóbbi három találkozó a kezünkben volt, - mondta Pánczél Barabás, - csak mind másképpen. Békéscsabán hátrányból jöttünk fel és fordítottunk, a Szpari ellen a második félidőben jött ki a fáradtság, elkészültek erejükkel a lányok, megvoltak a helyzeteink, de a befejezéseknél már nem tudtunk kellően összpontosítani. A Hypo elleni derbin idegenben is győzhettünk volna, de Jenőfi időn túli hétméterest hibázott."

(Délvilág, 2004. február 10.)




Első tavaszi győzelmüket február 21-én érték el az Esztergom ellen, október 12-e óta tartó nyeretlenségi szériájuk szakadt meg ekkor. Az alapszakasz végén két komoly vereségbe szaladtak bele, a Dunaújváros elleni történetük addigi legsúlyosabb NB I-es veresége volt (13-32), majd a Vasas elleni győzelem után az alapszakaszt a kilencedik helyen zárták:

 ...
 9. LISS-HNKC SE  22   6   5  11  498 - 591  17
 ...





Legeredményesebb játékosaik Jenőfi 90, Asztalos 80, Szabó V. 70 találattal voltak.




Az 5-8. helyért történő rájátszásban (az osztrák csapat itt már nem szerepelt) az előre lépéshez minden hazai mérkőzésüket meg kellett volna nyerniük és idegenből is pontokat rabolniuk. Erre ez a csapat még nem volt képes, így gyakorlatilag érdektelenné vált számukra a bajnokság hátra lévő része.

A bajnokság végén távozott a csapattól Virág Erika (Németország II. osztály), Szabó Valéria (Cornexi-Alcoa), Tamás és Palarie.






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 75
Tegnapi: 13
Heti: 127
Havi: 88
Össz.: 194 692

Látogatottság növelés
Oldal: . 2003 - 2004
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2024 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »