Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1998-1999


Az edzéseket július 20-án kezdték el az autókeres lányok a szeptemberben kezdődő bajnokságra. Dobrovolszky eligazolt az NB I-be felkerült váciakhoz, Nagy Éva befejezte pályafutását és hasonló döntést hozott Szenti Judit is. Egyéves békéscsabai kitérő után visszatért viszont Bánfi Evelin és újra védett Sajtos Ildikó.


"Csak akkor van értelme az első osztályba kerülésért küzdeni, ha a gárda adott esetben a legjobbak között is megállja helyét. Ehhez egyrészt meg kell tartani a jelenlegi értékeinket, és ezen felül még meghatározó játékosokat kell(ene) hoznunk Vásárhelyre. - nyilatkozta a bajnoki célkitűzésekről Tibai edző."

(Kék Délvilág, 1998. június 18.)




A felkészülés nem volt zavartalan, a játékosok egy részével a bajnoki nyitányig nem sikerült megállapodnia a vezetőségnek, ezért az edzéslátogatás kívánnivalót hagyott maga után. Sokáig bizonytalan volt Beslin, Dobra és Sipterné szereplése.

Két magabiztos győzelem után törvényszerűen jött a vereség a későbbiekben kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtó Orosházától.


"B&B Autóker - Agro SE Orosháza   15-19 (8-10)

Ajtonyné - Kánya (2), Zsákai (4), Beslin (3/1), Dobra, Lázár (2), Bánfi (4)

Csere: Bodó, Kósa

A 7. percben Zsákai és Beslin találataival már 3-1-re vezettek a vásárhelyiek, ám ekkor az orosháziak magukhoz ragadták a kezdeményezést, s a vezetést is átvették. Különösen Horváth okozott rengeteg problémát a házigazdáknak, s a vendégek legjobbja a mérkőzés folyamán 10 alkalommal bizonyult eredményesnek. A hazaiak mindent megpróbáltak a szoros eredmény érdekében, de az Orosháza gondosan őrizte előnyét. Az autókeres lányok a második félidőben is csak futottak az eredmény után, ám a rengeteg hiba, és pontatlanság miatt nem nyílt lehetőségük a felzárkózásra."

(Kék Délvilág, 1998. október 7.)




Az Orosháza elleni mérkőzéssel kezdődően jelentős hullámvölgybe került a csapat. Nem várt vereségek és nehezen kiharcolt győzelmek követték egymást. A kilencedik fordulót követően aztán edzőváltás történt a csapatnál, Tibai Józseffel közös megegyezéssel szerződést bontottak, s bár a kiadott közlemények arról szóltak, hogy nem haraggal váltak el a szegedi szakembertől, a kézilabdabarátok értetlenül álltak a vásárhelyi kézilabdázásban kiemelkedő sikereket elérő edző kurta-furcsa menesztése előtt.




Ajtony Ákos érkezett, (nem előzmények nélkül, hiszen jó ideje a pálya szélén követte az eseményeket) - állítólag komoly sikerekkel a háta mögött, de ezeket városunkban nem igazolta, sőt úgy tűnt, hogy a csapatot nem a kispadról, hanem a kapuból irányítják. Felesége kiváló kapus volt, szellemisége azonban megosztotta a csapat közösségét.




A téli időszakban Ábrahám Katalint igazolták le az átlövő posztra, felépült sérüléséből Bodó Szilvia, ellenben továbbra sem javult Beslin Anikó térde, rá hosszú ideig nem számíthattak.

A vásárhelyi együttes jól kezdte a tavaszi szezont, hiszen kétgólos győzelmet aratott a fővárosban a BEAC-EGO otthonában, és a továbbiakban is begyűjtötte a kötelező pontokat a gyengébb együttesek ellen. Az igazán fontos mérkőzéseken, vetélytársai ellen viszont nem tudott nyerni, így az utolsó forduló eredményétől függött a dobogó harmadik foka.


"B&B Autóker - Lágymányos   31-17 (12-8)

Ajtonyné - Kánya (4), Zsákai (1), Sipterné (4), Juhász-Nagy I. (1), Lázár (7/1), Bánfi (6)

Csere: Tóth (k), Ábrahám (5), Bodó (3)

A szezon utolsó mérkőzésén jól kezdett a vásárhelyi együttes, ám a vendégek gyorsan ledolgozták hátrányukat, és egyenlíteni is tudtak. Szerencsére az autókeres lányok időben kapcsoltak, és az első 20 perc végén már 4 gólos előnnyel rendelkeztek. A sok hiba miatt nem sikerült tovább növelni a különbséget, ám arra azért ügyeltek a hazaiak, hogy a Lágymányos ne zárkózzon fel.

A fordulást követően egy kellemetlen epizód miatt hosszú ideig állt a játék. Kánya egy indítást követően ütközött és összefejelt a fővárosiak kapusával, és fájdalmas arccal terült el a küzdőtéren. Az első orvosi jelentések szerint szerencsére nincs komolyabb baja a szélsőnek, ám a meccset természetesen már nem folytathatta. A kényszerű szünet után a lágymányosi csapat már meg sem tudta közelíteni az első harminc percben nyújtott teljesítményét. A B&B Autóker játékosai szinte minden egyes megingást kihasználtak, és zsinórban lőtték góljaikat. Ajtony Ákos tanítványai tehát magabiztos győzelmet aratva, az utolsó percekben igazi közönségszórakoztató játékot produkálva búcsúztak lelkes szurkoló táboruktól."

(Kék Délvilág, 1999. május 26.)




A csapat évadzáró és éremkiosztó rendezvényén még Ajtony Ákos edző értékelte az 1998-1999-es bajnoki évben nyújtott teljesítményt, majd Bozsek Lajos elnök rövid beszédében váratlan bejelentést tett: a következő idényben új edző veszi át a szakmai irányítást. Sipterné Ottlik Julianna is szót kért, és bejelentette, befejezi negyedszázados kézilabdás pályafutását.





Tibai József

tibai.jpg   -   Hogyan kerültél a női kézilabdázás közelébe?

-   1980 novemberében Párkányi Gyula barátom - akivel korábban a főiskolán együtt kézilabdáztunk, s aki akkor már a Szegedi Textilművek SE utánpótlásánál edzősködött - keresett meg, hogy volna-e kedvem serdülő és ifjúsági korú lányokkal, vele közösen edzősködni. Tetszett a gondolat, így a főiskola negyedik évfolyama mellett vállaltam az edzősködést.


-    Szegeden rövid idő alatt nevetek lett a szakmában. Hogyan kerültél mégis Vásárhelyre?

-    1984 őszén az akkori Textiles vezetéssel véleménykülönbségeink voltak, és ebben a helyzetben keresett meg minket a H. Porcelán, hogy az NB II-be történő kiesés után, új csapatot építsünk, szervezzük meg hozzá az utánpótlást.


-    Mi hozott ide vissza többször is?

-   Jól éreztem magam Vásárhelyen, nagyon sok ismerősre és barátra találtam. Sok szép siker és emlék köt a vásárhelyi női kézilabdázáshoz, ezek miatt tértem vissza.


-    Hogyan sikerült a vásárhelyi edzőkkel, vezetőkkel együttműködni?

-  Az edzőkkel, szakemberekkel, testnevelőkkel mindig kifejezetten jó kapcsolatom volt és van ma is. A vezetőkkel - úgy fogalmazhatnék - változó. Az edző helyzetéből adódóan a vezetés felé a csapat érdekeit, a csapat felé a vezetés elvárásait kell közvetítenie, ez a szituáció óhatatlanul konfliktusokat szül, és én mindig inkább játékospárti beállítottságú voltam. A csapatomat belülről szerettem irányítani és nem felülről.

A konfliktusok ellenére úgy gondolom, hogy a régi és a mai vezetéssel is jó a kapcsolatom, hiszen sohasem váltunk el haraggal.


-   Mik voltak Vásárhelyen a legnagyobb sikerek és kudarcok?

-  Én úgy emlékszem, hogy csak siker volt, s kudarc nem. Az egyik legnagyobb siker az 1989-1991-ig tartó időszak, az NB I-be feljutás és bentmaradás évei.

A másik az 1997-es év, az NB I/B-ben való bentmaradás, az új csapat felépítésének kezdete.


-    Legutoljára olyan váratlanul jöttél el Vásárhelyről ...

-   Ez egy elég összetett probléma volt. A nyári felkészülés kezdetére a játékosokkal való szerződéskötések nem tisztázódtak. A kéthetes edzőtábor második hetére az ellentétek a vezetés és a játékosok között kiéleződtek, nem született megegyezés, és az addigi 16 játékos helyett 6-7 edzett tovább. Gyakorlatilag felborult a felkészülésünk, októberben sikerült csak a viszonyokat rendezni. Ekkor már folyt a bajnokság, és ezek a körülmények kihatottak a csapat játékára. Bár az első időszakot jól átvészeltük, (a második helyen álltunk) a törvényszerű visszaesés és egy játékossal szembeni személyes ellentét az egyesület vezetését az edzőváltás felvetésére ösztönözte, - amit én elfogadtam.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 14
Heti: 64
Havi: 192
Össz.: 194 796

Látogatottság növelés
Oldal: . 1998 - 1999
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2024 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »