Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1984


Az NB I-ből kiesett kézilabdacsapat körül megkezdődött a kapkodás. A vezetés már az NB I-ben sem állt feladata magaslatán. Leszerződtették Baráth Jánost, aki még soha nem dolgozott női csapatnál, és játékosnak, üzletembernek jobb volt, mint edzőnek. Vígh Dezsőtől a technikai vezetői posztot Fenyeres Jenő vette át. Eddig ezen a poszton is általában olyanok dolgoztak, akik többet adtak, mint kaptak…
Paku, Ottlik, Tatár (valamennyien az NB I-es csapat kezdő sorának játékosai) anyai örömök elé néztek, szezon közben pedig Farkasné lett terhes. Ekkor került a csapathoz Farkasné Szeder Ágnes kapus, Csányiné Varga Katalin átlövő és Juhász-Nagy Ida, az ifjúsági csapatból pedig Luczó, Kun és Sajtos és készült a felnőttekkel.
A tavaszi szezonban hétről hétre hidegzuhanyként hatott az újabb vereség. Nehezítette helyzetüket, hogy néhány ellenféllel szemben, az ekkor már nekik szokatlan, szabadtéri pályán kellett játszaniuk. Még a gyengébb képességű csapatokkal sem voltak képesek felvenni a versenyt.


"Nyíregyháza - H. Porcelán   16-12 (10-5)

Barducz - Gál Zs. (1), Csányiné (4), Ambruzs, Csomor, Juhász-Nagy I. (1), Fodor (1)

Csere: Farkasné (k), Varga-Tóthné (4), Luczó, Juhász-Nagy J. (1), Bihariné

Sok hibával és mélyen tudása alatt játszott a Porcelán."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1984. április 4.)porcelan1984.jpg

Az NB I/B-ben játszó H. Porcelán

Állnak balról jobbra: Fenyeres Jenő technikai vezető, Bihariné Szabó Éva, Sajtos Ildikó, Csányiné Varga Katalin, Fodor Adrienne, Barducz Erzsébet, Farkasné Szeder Ágnes, Baráth János edző, ülnek: Breznyik Ibolya, Benyó Katalin, Juhász-Nagy Julianna, Ambruzs Andrea, Kun Éva, Gál Zsuzsanna, Csomor Magdolna, Vargas-Tóthné Tatár Mária


A tavaszt mindössze három győzelemmel, az utolsó előtti helyen zárták.
Szeptemberben rendkívüli elnökségi ülést tartottak. Fegyelmi eljárás után négy kézilabdás - Csányiné Varga Katalin, Farkasné Szeder Ágnes, Fodor Adrienn és Juhász-Nagy Julianna - játékjogát, valamint Baráth János edzői tevékenységét felfüggesztették, Juhász-Nagy Idának pedig megköszönték eddigi játékát. Az első csapat irányítását az OIB csapat szakvezetőjére, Török Ferencre bízták a bajnokság befejezéséig. A sportkörnél még mindig hitték, hogy a csapat képes lesz a bentmaradásra, a hátralevő fordulókat megpróbálták a megmaradó játékosanyaggal és az utánpótlással kihúzni.
Volt olyan hétvége, hogy az amúgy is meggyengült vásárhelyi lányok sérülés miatt cserejátékos nélkül utaztak el a mérkőzésre. Horváth József, a Porcelángyár párttitkára, így foglalta össze a kialakult helyzetet:


"…Úgy is fogalmazhatnék, hogy egész évben túl lezser munka folyt. Ez párosult helyenkénti nagyképűséggel és rapszodikus játékkal is. Játéktudásban nem fejlődött semmit a csapat, nem tartották meg a legalapvetőbb fegyelmezettséget sem, amelynek meglétével esetleg kilábalhattunk volna a hullámvölgyből. Ezzel a hozzáállással nem csoda, ha a szakosztály elvesztette erkölcsi és anyagi támogatóit. Így például a gyár összes dolgozója elfordult a csapattól. Csak egy példa erre. Amikor a Szegedi Textilt fogadtuk, a Tisza-parti gárda szurkolóinak száma ötszöröse volt a mienknek. Nem szabad megfeledkeznünk a vezetésben mutatkozó hiányosságokról sem. Menedzselési gondokkal is küzdöttünk."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1984. október 7.)


Az új csapat októberben a következő összeállításban játszott:


"Győri Richards - H. Porcelán   15-9 (8-3)

Barducz - Kazimír (1), Kun (1), Ambruzs (3), Csuka, Luczó (1), Breznyik (1)

Csere: Rozmann (k), Paku (2), Korsós, Molnár"

A jórészt fiatalokból álló vásárhelyi csapat higgadtan és fegyelmezetten játszva megakadályozta a sokak által megjósolt súlyos vereséget. Különösen a második félidőben védekezett kiválóan a csapat és Barducz kapus is 3 büntetőt hárított."
A csapat ebben az összeállításban is folytatta vesszőfutását, és a vásárhelyi női kézilabdázás legdicstelenebb szereplésével (5 győzelem és 1 döntetlen ellenében, 20 vereséggel) a 13. helyen végezve, kiesett az NB I/B-ből.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 85
Tegnapi: 44
Heti: 241
Havi: 241
Össz.: 137 798

Látogatottság növelés
Oldal: . 1984
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »