Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.1976


A HMSE sikereit többek között Dorotovics Gusztáv neve fémjelezte. Ezért volt váratlan, hogy munkahelyi elfoglaltsága és egyetemi tanulmányai miatt nem vállalta tovább a csapat edzéseinek irányítását. Kereskedelmi igazgató lett, és később az egyesület elnöke is. A csapatból Agócs az SBTC-hez távozott, visszatért viszont Tóthné és Szrenkáné.

metripond1976.jpg

A Metripond csapata 1976-ban.

Állnak balról jobbra: Dudás Judit, Nyilasné Cserna Mária, Nyilas László, Nyilas Éva, Talmácsi Judit, Rákos Mária, ülnek: Gombai Zsuzsanna, Vásárhelyiné Agárdi Zsuzsanna, Szalkai Ibolya, Horváth Edit, Csorba Gyöngyi, Szrenkáné Makó Éva
A szakosztály vezetősége Vörös Bálintot kérte fel edzőnek. Vörös addig középiskolai csapatokat irányított (jól), de aki egy kicsit ismerte a csapatot, tudta, hogy eredménytelenségre van ítélve. Ezeket a játékosokat Dorotovics gyúrta csapattá, az ő kiváló pszichológiai felkészítéséhez voltak szokva. Tavasszal még tartott a lendület, a harmadik helyen állt a gárda az NB II-es tabellán, őszre azonban középcsapattá vált, és a hatodik helyen fejezte be a bajnokságot. Többnyire a következő összeállításban vették fel a küzdelmet:

"HMSE - Kecskeméti TE   9-14 (6-8)

Nyilasné - Horváth, Rimovszkiné (4), Gombai, Nyilas, Szrenkáné (3), Vásárhelyiné (1)

Csere: Csiszár (k), Szalkai (1), Paku, Talmácsi

Az egységesebb csapatjátékot nyújtó vendégek jól használták ki a hazaiak gyenge védekezése által kínálkozó lehetőségeket"

(Csongrád Megyei Hírlap, 1976. október 29.)
Két csapatunk szerepelt a megyei bajnokságban, a Spartacus és a Porcelán.

A Spartacus az átigazolási időszakban senkit nem engedett el másik egyesületbe. Nem számíthattak azonban továbbra sem Miklósnéra, Tóth Vilma pedig abbahagyta a játékot és a szakosztály vezetésébe kapcsolódott be. A csapat edzéseinek irányítását Patócs Zoltán vette át. Az 1976-os bajnokságban a tavaszi szezonban szerepelt jobban az együttes, ősszel a legjobb hat csapat körmérkőzésén már nem sikerült olyan jó eredményt elérni, így az 5. helyen végeztek.

A Porcelán, a város harmadik női csapataként keveset hallatott eddig magáról. A nagy hagyományokkal rendelkező szakosztályok mögött az egyetlen helyes utat, az utánpótlás-nevelést választotta. A felnőttcsapat szerény eredményeket ért el a megyei bajnokságban. A szakosztály vezetése a jövőt tartva szem előtt, széles körű utánpótlás bázist épített ki. Bíztak abban, hogy a tervszerű nevelés eredményeként hamarosan felvehetik a versenyt a legjobbakkal.
Ez az év a két vezető vásárhelyi csapat vetélkedésének megszűntével meglehetősen eseménytelenre sikeredett, és a színvonal csökkenésével járt. A városi sportkoncepció kidolgozói a jobb feltételek biztosítása érdekében az egy cég - egy szakosztály elvet tették magukévá, s más sportágakban megtörténtek erre az első gyakorlati lépések. A Metripond még támogatta a női kézilabdázást, de a profiltisztítás végigvitelével egyre inkább a labdarúgás felé fordult.

Dorotovics Gusztáv

dorotovicssc.jpg1942. április 24-én Tótkomlóson született. Iskoláit a tótkomlósi polgári iskolában, az orosházi gimnáziumban, a szegedi egyetem matematika szakán és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte. Kézilabda-edzői oklevelét a TF-en szerezte. Tanári és edzői munkája után jelentős karriert mondhat magáénak: a Metripond Mérleggyár kereskedelmi igazgatója, majd a Szegedi Egyetemek Innovációs Parkjának igazgatója lett. Kétéves bécsi kitérő után egy élelmiszer export-importtal foglalkozó családi céget vezet jelenleg.

Amikor Vásárhelyre érkezett, alapjaiban forgatta fel a kézilabda helyi állóvizét. Olyan dolgok történtek az edzéseken és mérkőzéseken, melyeket játékosai máig emlegetnek. Bár rövid ideig ült a kispadon, a vásárhelyi kézilabdázásra gyakorolt hatása kiemelkedő.

- Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a kézilabdázással?

- A sportágat Orosházán szerettem meg, amikor testnevelő tanárom megszervezte a város első kispályás csapatát. Focizás közben észrevette, hogy jó reflexeim vannak és ezért beállított kapusnak. Két évig az Orosházi Kinizsiben védtem, majd 1960-62 között a Szegedi EAC-ban játszottam. Térdsérülésem miatt a versenyszerű sportolást sajnos korán abba kellett hagynom.

Az edzői munkát Tótkomlóson kezdtem. Az alapokról indulva leánycsapatommal rövid idő alatt a megyei élvonalba kerültünk. Egy teremtornán Nyilas László szimpatikusnak találta, amit csináltunk, és elcsalt a Mérleggyárhoz. Nem volt nehéz dolga, mert ekkor levelező tagozaton végeztem a Közgazdaságtudományi Egyetemet, így örültem a kettős váltásnak, új munkahelyen és új csapattal dolgozhattam. Négy szép és sikeres évet dolgoztam együtt a csapattal.

- Mi volt az, amit máshogy csináltál, mint elődeid?

- Tanári végzettségemre és edzői gyakorlatomra alapoztam a munkámat. Tiszteltem sportolóimat, amit azzal is kihangsúlyoztam, hogy a 18 év felettieket magáztam. A mérkőzésekre és az edzésekre pontosan úgy készültem, mint a gimnáziumi matematika órákra, azaz írásos edzéstervekkel. Vezetőtársaim véleményét mindig kikértem és figyelembe vettem. Szakmailag néhány súlypont köré szerveztük munkánkat.

Nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a sportdiplomáciára, úgy éreztük, ezt eddig különösen elhanyagolták a vásárhelyi csapatok. A budapesti és a megyei szövetséggel, valamint a játékvezetőkkel tudatosan ápoltuk a kapcsolatokat.

A csapat életében és munkájában kiszámítható ritmust alakítottunk ki. Ennek az volt a célja, hogy az idegi energiák ne pocsékolódjanak el. Ezek közül említést érdemel a bemelegítések rendszeressége, megkoreografálása, de ide tartozott, hogy szigorú ülésrend volt a cserepadon, vagy az autóbuszon.

Lélektanilag tudatosan készültünk a mérkőzésekre. A motiválást igyekeztünk közhelyektől mentessé tenni, ebben nagy szerepet kaptak a külföldi útjaink (Drezda, Lengyelország), amik abban az időben egyáltalán nem voltak megszokottak.

Elsősorban rendszerjátékok játszottunk a védekezésben. Játékunk során kisebb koncentrációval nagyobb hatásfokot értünk el, a csapat szinte élvezte a gól megelőzésének élményét.

Mindehhez természetesen kiváló erőnléttel kellett rendelkezzünk. Az ehhez szükséges edzésmunkát nem büntetésként élték meg a játékosok olyan segítők közreműködésével, mint Neményi Béla és Bán Sándor.

- Hogyan sikerült ilyen gyors és látványos sikereket elérned?

- Tulajdonképpen egy zenekari hasonlattal lehet pontosan elmondani - a karmester és minden zenész a képességei szerinti maximumot nyújtotta, miközben kölcsönösen tisztelték egymást. Nem lehet sem a zenészek, sem a karmester érdemének tekinteni a sikert, hanem közösnek.

- Kik voltak akkor Vásárhelyen a meghatározó kézilabdás egyéniségek?

- A csúcsegyéniségek szerintem a pálya szélén dolgoztak. Ilyen volt a Spartacusnál Mabi (Szabó Imre), nálunk pedig Nyilas Laci. Szerepüket a TF-en kellene tanítani.

Ha a magam szerepét karmesternek neveztem, akkor Laci volt a hangversenymester, minden feltétel megteremtője a mi zenélésünkhöz. A csapatkapitány szintén meghatározó az én értékrendemben, hiszen ő az elsőhegedűs. Cserna Mari ezt tökéletesen látta el, és ez egy női csapatnál nagy teljesítmény, mert ott aztán van ám lelkiélet.

Mivel a kézilabda elsősorban csapatjáték, nem szívesen beszélek egyéniségekről, mert egyedül nem lehet ezt a játékot játszani. Minden játékosomat - mint szülők a gyerekeiket - egyformának láttam. Azt, hogy kinek mekkora része volt a sikerben, ők úgyis pontosan tudták.

Vásárhely női kézilabdásai a 70-es években országos szinten is nagy tekintéllyel rendelkeztek. A Spartacus kulcsembereinek pesti születéssel akár világbajnoki érmei is lehetnének. A labdajátékos problémája azonban az, hogy sok társtól és egyéb feltételtől függ a sikere. A mérleggyáriak, a Hódikötösök nagy része szintén a magyar élmezőnyben tudott volna játszani adottságai és szorgalma alapján, ha én lettem volna az edzőjük, és Pesten lakunk.

- Mikor hagytad abba az edzői munkát és miért?

- A Mérleggyár kérésére, kereskedelmi igazgatói kinevezésem miatt kellett abbahagynom az edzői munkát.

- Volt-e ezután valamilyen kapcsolatod  volt játékosaiddal?

- Kölcsönös tisztelettel vagyunk egymás iránt. Örömmel látom néha őket együtt egy-egy meccsen, ahol érzik azt, mennyivel jobb zenekart alkottak ők a maiaknál, ha esetenként talán a kottát kevésbé is ismerték.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 48
Tegnapi: 44
Heti: 204
Havi: 204
Össz.: 137 761

Látogatottság növelés
Oldal: . 1976
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »