Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1945


1945. július 19-e jeles dátum a vásárhelyi kézilabdázás történetében. Először gyülekeztek lányok a népkerti pályán, hogy női nagypályás kézilabda-mérkőzést játsszanak.

Az igazi szurkolók a háború vihara után már kijártak labdarúgó mérkőzésekre, de bizonyára ezen a vasárnapon voltak olyanok is közöttük, akik kimondottan azért jöttek el, hogy lányokat lássanak sportruhára vetkőzve. A játék meglehetősen kezdetleges volt, nem is várhatott senki mást, hiszen csak néhány hete merült fel ötletként a Munkás Testedző Egyesületben, hogy női kézilabda-szakosztályt alakítsanak. Szappanos Mihályt bízták meg a toborzással és az edzések vezetésével, a szakosztály elnökének pedig Kovács Mihályt választották. A közönség jól szórakozott, látott 13 gólt. Ebből egy tucatot a békéscsabaiak szereztek ugyan, mégis azt sajnálhatjuk igazán, hogy a korabeli tudósító annak az egy vásárhelyi gólnak a szerzőjét nem örökítette meg az utókor számára.
"HMTE - Csabai Törekvés  1-12

A vásárhelyi leány csapatnak ez az első mérkőzése. Előre tudta azt mind, hogy egy bemutató mérkőzésen az újoncok nem győzhetnek - de ennek dacára egész szépen játszottak. A csabai lányok jól kisportolt izomzattal, nagyszerű összjátékkal, gyors taktikával hengerelték le csapatunkat. Nagy közönség nézte végig a mérkőzést [...]. A rendezőség jól tenné, ha a neveletlen fiatalok ízléstelen bekiabálásainak véget vetne."

(Vásárhely Népe, 1945. július 31.)
Az első mérkőzéseken még gyengén szerepeltek a lányok, de később mindinkább feljavultak, a közönség pedig nem csak megszokta játékukat, de meg is szerette. A csapatot a következők alkották: Boros Erzsébet, Bánfi Ilona, Vörös Ilona, Tóth Rózsika, Friedvalszky Ilona, Pitzer Ida, Földesi Margit, Oláh Erzsébet, Kis Lídia, Szepesi Anna, Kis Jűlia, Klimek Júlia és Kelemen Lica.
Szeptemberben a Szentesi MÁV - HMTE gól nélküli mérkőzés tudósítása örvendetes javulást állapított meg játékukban. Hiába lőttek azonban három kapufát, a győzelmet erős küzdelem árán sem tudták megszerezni.
Bár a HMTE-é az érdem, hogy ezt az új sportot városunkban meghonosította, még az év őszén megalakult a Hódmezővásárhelyi Torna és Vívő Egyesület leány kézilabdacsapata is Moldvay Győzővel és Risztov Zorkával a szakosztály élén.

Kozák Istvánné Klimek Júlia

klimeksc.jpgA kezdetekre Kozák Istvánné Klimek Júliával emlékeztünk, aki ott volt az alakulásnál, és 1953-ig küzdött a vásárhelyi színekért.

- Hogyan és mikor került kapcsolatba a kézilabdázással?

- 1945 nyarán az édesapám környezetében levő futballszurkolóktól hallottam először arról, hogy alakulóban van a városban valami kézilabda-szakosztály. Ez volt a HMTE, ahová lementem sportolni és ott ragadtam. Pontosan nem emlékszem, hogy kik alakították a csapatot, talán egy vásárhelyi szűcs emléke dereng, akinek két alkalmazottja is itt sportolt.

Első edzőnk Szappanos Mihály volt, az edzéseket a strand mögötti Munkás focipályán tartottuk. Felszerelésünk nem volt, mindenki a magával hozott mezekben játszott, az esetek többségében mezítláb. Később a focistáktól kaptunk kopott mezeket - "Mossátok ki, és a tiétek lehet." - felkiáltással. Kevesen jártunk le edzeni, így viszont mindenki bekerült a csapatba. Rövid felkészülés után már mérkőzéseket is játszottunk. Békéscsabán, Orosházán, Makón és Szentesen korábban alakultak csapatok, ellenük játszottunk.

Rendszerint a futballmeccs előtt rendezték a mi mérkőzéseinket. A kezdet kezdetén csak néhányan jártak szurkolni nekünk. Megjegyzésekkel illettek bennünket a pálya széléről, - itt az alföldi városban nőket sportolni még alig láttak, de ez nem hasonlítható a mai szurkolói bekiabálásokhoz. Rövid időn belül 200-300 néző járt le biztatni bennünket.

Nemsokára megváltozott a csapat neve Nor-Coc HMTE-re, az edzőnk pedig Juhász Sándor lett, őt emlékezetem szerint a szentesi Eke István, majd a budapesti Láng Károly váltotta.

Ez a kézilabda, amit mi játszottunk csak tavasztól őszig tartott, télen még edzésünk sem volt. Általában hetente háromszor edzettünk. Az edzés sok futásból, tornából, labdaátadásból állt, és a végén mindig játszottunk egymás ellen. Ilyenkor csak a pálya felét vettük igénybe. Gyakran beálltak közént a focisták, ellenük vérre menő küzdelmet vívtunk. Később, amikor megalakult a fiú szakosztály, velük játszottunk edzőmeccseket.

Bajnoki mérkőzések nem minden hétvégén voltak. Az idegenbeli meccsekre izgalmas módon jutottunk el. Ha vasúton mentünk, hajtányon utaztunk. Jött velünk két vasutas, és azok lökdösték a járművet. Ezt a teherautó váltotta fel, később újra vonattal mentünk. Ezek az utak egész napunkat igénybe vették.

utazas_1946.jpg

Női és férfi kézilabdázók csoportképe egy vidéki mérkőzésen 1946-ban.

Én lassúságom és robusztus testalkatom miatt védőjátékos voltam. Talán Boros Erzsi, a kapus és Szepesi Panni, a csapatkapitány emelkedett ki közülünk. Erzsi folyamatos kiabálással irányította védőmunkánkat, Panni halkszavú volt, mégis hallgattunk rá. Jó volt a csapatszellem, soha nem veszekedtünk.

-Mikor hagyta abba a kézilabdázást és miért?

-1953-ban hagytam abba a játékot két ok miatt. Ekkorra egyre nagyobb tért hódított a kispályás játék, ahol nem kellett külön védőjátékosnak játszani. Ez a felfogás nem kedvezett az én játékomnak. Felszedtem néhány kilót is, így egyre nehezebb volt az elvárásokat teljesíteni. 1954-ben aztán megszületett első gyermekem és hátat fordítottam a játéknak.

Én nagyon sokat kaptam a kézilabdázástól. Most hetven éven felül is dolgozom, kitartásomat irígylik a munkatársaim, és a fiatalok nem hiszik el, ha szóba kerül életkorom.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 70
Tegnapi: 44
Heti: 226
Havi: 226
Össz.: 137 783

Látogatottság növelés
Oldal: . 1945
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »