Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1952

 

 

Országos szinten még 1959-ig élt egymás mellett a nagypályás és kispályás játék, helyben a váltás gyorsabban játszódott le: ez évben már csak kispályás bajnokságot hirdettek meg, a nagypályás kézilabdázást Vásárhelyen nem játszották tovább.
Városunk a felemelt ötéves tervnek és a sok-sok társadalmi munkának köszönhetően újabb sportlétesítménnyel gazdagodott, amikor a Sztálin  (jelenleg Andrássy út - szerzői megjegyzés) utca 13. alatti Károlyi-ház tágas udvarán elkészült a kézilabda-pálya. Ünnepélyes keretek között április 20-án itt indult a megyei női kispályás kézilabda bajnokság az alábbi csapatok részvételével: Szegedi Honvéd, H. Vörös Meteor, H. Lokomotív, H. Vörös Lobogó, Szentesi Kinizsi, Szegedi Bőrösök.

 

A helyi rangadót fölényesen a H. Dózsa utódegyesülete, a Vörös Meteor nyerte (H. Vörös Meteor – H. Vörös Lobogó 4-0). A sok gól miatt is szép és színvonalas játék alakult ki a mérkőzésen. A helyi újság Klapcsik, Juhászné, Korsós, illetve Gajdánné, Nagy I. és Hös játékát emelte ki.

 

A tavaszi egyfordulós bajnokság végeredménye:


 1. H. Vörös Meteor 5  28 -   5 8
 2. Szentesi Kinizsi 5  21 - 11 8
 3. Szegedi Honvéd 5  20 -   6 7
 4. H. Vörös Lobogó 5  15 - 12 5
 5. Szegedi Bőrösök 5    1 - 25 2
 6. H. Lokomotív 5    3 - 30 0
Az új létesítmény már júniusban rangos eseménynek adott otthont, itt rendezték meg az országos bajnokság elődöntőit.

 

"Hatalmas vörös és nemzeti szín zászlók hirdetik a volt gróf Károlyi-ház kapuján a megváltozott új világot. A kaput felirat díszíti: „Üdvözöljük a kézilabda országos elődöntő résztvevőit.” Bent színpompás dekoráció fogadja a nézőket. Itt is felirat: „Éljen Rákosi Mátyás elvtárs, a sport nagy barátja.”" 

(Viharsarok, 1952. június 22.)

 

A két napig tartó küzdelmek során az országos döntőbe a Budapesti KISTEXT férfi, és a Budapesti Vörös Meteor női csapata került. A vidéki csapatoknál még érezhető volt a rutin hiánya, bár a Békéscsabai Vörös Lobogó erősen megszorította a bajnok Bp. Vörös Meteort. A vásárhelyi lányoknak nem volt esélyük az előkelőbb helyezésre, csak utolsó mérkőzésükön tudtak győzni.

 

 1. Budapesti Vörös Meteor 3   33 -  4 6
 2. Békéscsabai Vörös Lobogó 3   15 -  9 4
 3. H. Vörös Meteor 3     8 - 15 2
 4. Szigetvári Vörös Lobogó 3     3 - 31 0

A kispályás bemutató mérkőzések eredményeként több új szakosztály alakult ebben az időben, akik a városi bajnokság keretében mérték össze tudásukat. Tájékoztatóul közlünk néhány eredményt a városi bajnokság őszi eredményei közül:

 

"H. Vörös Lobogó – H. Lokomotív   6-0

A minden részében jobb gyári csapat megérdemelten győzött.

Góldobók: Nagy (3), Hőss (2), Pálinkás.

H. Petőfi – H. Vasas   5-0

A lelkes Vasas lányok csak az első félidőben bírták az iramot, a második félidőben a Petőfi lányok Szenti 5 góljával győztek.

H. Vörös Meteor – H. Vörös Lobogó II.   15-1

A gyári utánpótlás nem bírta megakadályozni a jól játszó VM nagy arányú győzelmét." 

(Viharsarok , 1952. október 21.)

 A csapatok bajnoki értékelését Juhász Sándor egy 1953-ban megjelent újságcikkben adta meg.


"H. Petőfi SK

A női csapat a városi bajnokságban a második helyre került. A csupa fiatalokból álló együttes dicséretre méltóan szerepelt. Ha a csapatot nem hagyják magára, szakmailag és politikailag is képezik őket, úgy igen komoly eredményeket érhet el a jövőben.

Vörös Meteor

Női csapata megnyerte a megyei bajnokságot, és részt vett az országos elődöntőn is, azonban ott már kiütközött a csapat minden hibája. A kispálya öldöklő iramát csak félideig bírták, mert edzéseik nem feleltek meg a magasabb követelményeknek. A jövőben az edzéseket a magasabb követelményeket figyelembe véve kell megtartani, és gondoskodni kell a csapat megfelelő utánpótlásáról is. Szervezzen a Vörös Meteor tartalék csapatot is.

H. Lokomotív

A női csapat, mint újonc, a megyei bajnokságban lelkesen és fegyelmezetten küzdött, és megérdemlik, hogy a jövőben még fokozottabb gondot fordítsanak munkájára.

Vörös Lobogó SK

A női csapat a vártnál gyengébben szerepelt a megyei bajnokiak során, mert nem volt rendszeres edzésük. Ezen túl az utánpótlásról sem gondoskodtak megfelelően.

H. Vasas

Férfi és női csapata a városi bajnokságban vett részt. Úgy a női, mint a férfi csapat kezdő, de jó edző oktatása mellett fejlődőképes."

(Viharsarok, 1953. február 12. (részlet))

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 44
Tegnapi: 44
Heti: 200
Havi: 200
Össz.: 137 757

Látogatottság növelés
Oldal: . 1952
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »