Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1946


Ahogy várható volt, megkezdődött a rivalizálás a két vásárhelyi csapat között. Az első "barátságos helyi rangadóra" áprilisban került sor. A Vásárhelyi Független Újság tömegbírkózó versenyhez hasonlította a küzdelmet, melyet egy felfújt bőrlabda körül bonyolított le két hölgycsapat. A Vásárhely Népe 1946. április 6-i száma is beszámolt a mérkőzésről:
"A játék élénk iramú volt, s a Munkás lányok megérdemelt győzelmével végződött. A csapatok így állottak fel:

Munkás csapat: Boros, Pitzer, Bánfi, Friedvaldszky, Ecseki, Tóth R., Kis I., Oláh, Szepesi, Kis II., Kelemen

Vívók: Szécsi, Risztov, Szabó, Szász, Csibi, Kovalik, Pálinkás, Vékesy és Lica

A győztesekből jók: Boros, Friedvalszky, Szepesi és Maxi

A meccs borsos hangulatban ért véget. A leányok nagyon szívúkön viselik a játékot. [...] Az összecsapás [...] több kiállítással fejeződött be."
A tavasz folyamán még egyszer találkozott egymással a két csapat, annak az egyfordulós bajnokságnak a keretében, amiben a Szentesi MÁV, a Makói Vasutas SE, a HMTE és a HTVE indult.
"HMTE - HTVE  2-0

Női kézilabda mérkőzés, vezette: Sallai és Oláh

Góllövők: Kelemen és Szepesi

A Munkások leány csapata mintaszerűen és tisztán játszott. A győzelmet megérdemelte, mert sokkal jobb volt ellenfelénél. A mérkőzés izzó hangulatú volt.

A győztes csapat így állott fel:

Boros - Bánfi, Pitzer - Friedvalszky, Ecseki, Tóth - Oláh, Kis I., Szepesi, Kelemen és Kis II

A HTVE ez volt: Szécsi - Risztov, Szabó - Szűcs, Török II., Kovalik - Faragó, Pálinkás, Török III., Török I., Bán"

(Vásárhely Népe, 1946. április 30.)
A gyorsan lebonyolított bajnokságot a HMTE nyerte. A helyi újság az utolsó fordulót követően így kommentálta az eseményeket:
"Bajnok a Munkás leány csapat

HMTE - Szentesi MÁV  2-2

Szentesen játszotta vasárnap délután utolsó bajnoki mérkőzését a leány kézilabdázó csapat, s ott értékes döntetlent ért el, s ezzel megnyerte a délbajnoki címet. A HMTE és az egész város sport közönsége nevében igaz szeretettel üdvözöljük bajnok leányainkat.

Külön öröm ez nekünk azért, mert mégis csak felül kerekedett a virtus, és bebizonyította, hogy elsők lehetnek azok is, akik a műhelyek nehéz fárasztó robotja után szerzik meg az elsők közé felemelő tudást. Szerény anyagi lehetőségek között munkás lélekkel az élre jutni szép dolog. Az első babérkoszorú Tiétek leányok, viseljétek öntudattal, munkáshoz illő szerénységgel.

(Vásárhely Népe, 1946. július 2.)

oklevel_1946.jpg

A HMTE bajnoki címét elismerő oklevél 1946 augusztusából.
Ősszel újabb bajnokságot szerveztek, a korábbi négy együttes mellett ezen elindult a Mindszent és a Kardoskút csapata is.

A Vívók nevet változtattak és MÁV HTVE néven küzdöttek tovább. Beneveztek a csepeli fedettpályás országos III. osztályú bajnokságra, és a nekik szokatlan környezetben az első napon ezer néző előtt a Budapesti Postástól csak 3-0-ra kaptak ki, míg a Szentesi MÁV csapatát 4-3-ra legyőzve a pesti közönség kedvenceivé váltak. Egy héttel később a nagyképűen játszó Goldberger csapatát 3-2 arányban győzték le, a Budapesti Munkás TE-től viszont 2-0-ás vereséget szenvedtek. A tornán különösen Klapcsik II. nagyszerű védése és Török II. remek csatárjátéka emelkedett ki.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 44
Heti: 196
Havi: 196
Össz.: 137 753

Látogatottság növelés
Oldal: . 1946
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »