Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1948 - 1949


A MÁV 1948. július 29-tól megvonta a támogatást a Vívótól, ezért a csapat újból HTVE néven kezdte a bajnokság őszi szezonját. A vasúti szabadjegyek megszűnése súlyos gazdasági problémák elé állították az egyesületet. A vezetők felhívással fordultak a sportszerető vásárhelyi polgárokhoz, hogy legyenek a szakosztály segítségére, áldozzanak a sport oltárán. Megalakították a Vívó Kézilabda Barátok Körét, mely adományokat gyűjtött a szakosztály számára.




A bajnoki nyitányon több kulcsjátékosát nélkülözte a Vívó, akiket a nyáron rendezett toborzókon feltűnt tehetséges fiatalokkal pótoltak. A csapat, a nem túl rózss körülmények ellenére, mégis kiválóan szerepelt. Hét mérkőzésen hat győzelmet és egy döntetlent ért el, és 17-1-es gólaránnyal az első helyet szerezte meg.

Most is ők nyerték a helyi rangadót:




"HTVE - Nor-Coc HMTE  2-0 (1-0)

Góldobók: Török II. és Pálinkás

HTVE: Klapcsik P. - Szénási, Klapcsik I. - Danszkay, Török II., Szűcs - Boros, Pálinkás, Török I., Törökné, Salamon

Nor-Coc HMTE: Juhászné - Pitzer, Alácsi - Imre I., Domokos, Kovalik - Földesi, Imre S., Gajdánné, Klimek, Szepesi"


Nyolc csapat közül a Nor-Coc HMTE lett a negyedik, négy győzelemmel és három vereséggel.


nor-coc_1948.jpg

A Nor-Coc HMTE játékosai

Balról jobbra: Juhász Sándor, Juhász Sándorné, Klimek Júlia, Szepesi Anna, Imre Sára, Gajdán Béláné, Földesi Margit, Gajdán Jusztina, Alácsi Borbála, Imre Ilona, Pitzer Ida, Kovalik Mária, (ismeretlen férfiak)


A kor általános hangulatát tükrözte, hogy egyre inkább a sportpályákra is hatással volt a politika. A polgári értékrendet magáénak valló Vívót nemcsak gazdasági helyzete, hanem a politikai közhangulat is a Munkással történő fúzió felé sodorta. Ennek első lépéseként novemberben az egyesület választmánya úgy döntött, hogy a Munkással való egyesülést terjeszti a jövő évi közgyűlés elé. A Vívó felett meghúzták a lélekharangot.





Télen mindkét csapatunk részt vett Budapesten a terembajnokságon. A sok utazással járó küzdelmekben a vásárhelyi csapatok ragyogó eredményeket értek el. Ez a közönségsikeren túl megmutatkozott abban, hogy a szövetségi kapitány a két vásárhelyi kapust a vidék legjobbjainak nevezte. A HTVE-t a debreceni kézilabda kerület előadója meghívta az országos vidéki terembajnokság döntőjébe. A március 6-i mérkőzésen a HTVE alulmaradt a Miskolci Vasutassal szemben.




Az 1948/49. évi bajnokság a békéscsabai alosztályban a Békéscsabai MÁV - HTVE mérkőzéssel zárult. A döntetlen eredménnyel sorrendben harmadszorra szerezte meg a HTVE női csapata a bajnoki címet. A játékosok úgy gondolták, hogy eredményeikkel megmenthetik egyesületüket, de a megyei sportvezetés júniusban megkérdezésük nélkül döntött a HMTE és a HTVE összevonásáról. Az új egyesületet a kor követelményei szerint a szakszervezet vette oltalma alá, és ezért a HSzMTE (Hódmezővásárhelyi Szakszervezeti Munkás Testedző Egyesület) nevet vette fel.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 14
Heti: 76
Havi: 204
Össz.: 194 808

Látogatottság növelés
Oldal: . 1948 - 1949
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2024 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »