Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1960


A megyei bajnokság tavaszi sorsolása kedvezően alakult a Spartacus számára, két legnagyobb vetélytársával csak az utolsó fordulókban találkozott. A rangadókon először a Szegedi Kinizsit győzték le 6-3 (2-3) arányban Molnár, Hegedűs (2-2), Papp Takács és Süle góljaival, majd az utolsó fordulóban a Szegedi Textilművek következett.

"Szegedi Textilművek - H. Spartacus   3-7 (2-0)

Góldobók: Süle (3), Hegedűs (2), Molnár, Kámvás.

A tavaszi forduló utolsó mérkőzése egyben rangadó is volt. Az első félidőben a rosszul védekező vásárhelyi lányok hibájából a Textilművek már 2-0 arányban vezetett. Szünet után feljavult a Spartacus, Kámvás és Hegedűs góljaival sikerült az egyenlítés, majd Süle megszerezte a vezetést is (ez a gól egyben a Spartacus idei 100. gólja is volt). Ezután már nagy fölénybe került a Spartacus, és végeredményben megérdemelten nyert. A Spartacus ezzel a győzelmével veretlenül lett 3 pont előnnyel első a tavaszi szezonban."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1960. június 15.) 
Szépen szerepelt ez évben a másik vásárhelyi csapat, a H. Textil is a bajnokságban. Közvetlenül az éllovas három csapat mögött haladt, olykor meglepő győzelmeket aratva. Legyőzték az addig veretlen Szegedi Textilműveket: H. Textil - Szegedi Textilművek 2-0 (2-0), góldobó: Tóth (2), a helyi rangadón azonban nem bírtak a jobb játékerőt felmutató Spartacussal szemben.

"H. Spartacus - H. Textil   5-2 (4-0)

Góldobók: Süle (2), Molnár, Papp Takács, Kissné, illetve Tóth, Nagyistók.

Az első félidő biztos, tervszerű játékával a Spartacus négy gólos előnyre tett szert. A második félidőben alább hagyott az iram, és 5-0 arányú Spartacus vezetés után a Textil szépített az eredményen."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1960. május 18.)
Mivel az őszi szezonban tovább folytatta győzelmi sorozatát a Balogh Imre edző által irányított „Spari", már hetekkel az utolsó forduló előtt bajnoknak érezhette magát és készülhetett az osztályozóra. A vezetőség nem akart semmit a véletlenre bízni, ezért meglepő módon edzőt cserélt: a nagytekintélyű Nádori Pált, a Bp. Spartacus mesterét hívta segítségül. Az osztályozón hamar kiderült, hogy a Szeghalom (12-1) és a Martfű (9-3) nem igazán szólhat bele a továbbjutás sorsába, így a feljutás a Debreceni Spartacus elleni mérkőzésen múlott.
Rosszul kezdődött a meccs, a Debrecen gyorsan elhúzott 3-1-re, de izgalmas játék után ezt a félidő végére sikerült kiegyenlíteni. A második félidőben percek alatt 7-3-ra elhúzott a Spartacus, és már csak az ünneplésre kellett várniuk.

H. Spartacus - Debreceni Spartacus  8-5 (3-3) góldobók: Hegedűs (3), Kissné (2), Süle, Dezsőné.

Az osztályozó végeredménye:

 1.  H. Spartacus  6 pont  29 - 11
 2.  D. Spartacus  4 pont  15 - 15
 3.  Szeghalom  2 pont  11 - 19
 4.  Martfű  0 pont    7 - 17


A következő vívták ki az NB II-be jutást:

Kenéz Margit és Simon Lídia kapusok; Szabó Erzsébet, Süle Ilona, Molnár Erzsébet, Hegedűs Éva, Kiss Gézáné, Dezső Józsefné, Kámvás Mária, Virágh K. Rozália, Molnár Edit és Insperger Katalin mezőnyjátékosok.
1960spartacus.jpg

A H. Spartacus csapata 1960. október 30-án, az NB II-be jutás alkalmával

Állnak balról jobbra: Dezső József, Királyhegyi András, Károlyi Judit, Juhász Sándor, Kenéz Margit, (szurkoló), Virágh-Kiss Rozália, (szurkoló), Insperger Katalin, Szabó Erzsébet, Simon Lídia, Timkó József, Molnár Edit, Gyaraki Mihály, Fodor Viktor, Süle Ilona, guggolnak: Tóth Imre, Kámvás Mária, Molnár Erzsébet, Gyaraki Mihályné, Kiss Gézáné, Hegedűs Éva, Nádori Pál, elöl ül: Papp Takács Judit
A váratlan edzőváltás viszont nem múlt el nyomtalanul, sportberkekben vihart kavart. A Csongrád Megyei Hírlap 1960. november 3-ai számában az alábbi írás jelent meg, „Vasárnapi jegyzetek" címmel Zékány János tollából.

"Amikor a vásárhelyi lányok örömkönnyeket sírva összeborultak a békéscsabai pályán, kint a nézőtéren a vásárhelyi TST elnökével együtt egy kicsit mi is meghatódva éreztük magunkat - érthetően. Hiszen láttuk azt a két éves kemény, lelkes munkát, melynek gyümölcsét most, vasárnap szüretelték le a Spartacus kézilabdázói, s ezt mi is épp úgy tudtuk értékelni, mint maguk a játékosok. Az öröm első percein túl - a többiektől eltérően - elsőnek Balogh Imrével, a csapat edzőjével szerettünk volna kezet fogni, hiszen a siker kivívásában neki éppen olyan része van, mint a lányoknak, akik a pályán harcolták ki a továbbjutást. Az edzőt azonban meglepetésre nem találtuk a lányok körében, s csak hosszas keresés után találtunk rá - a nézőtéren. Ez a furcsa helyzet még furcsább érzéseket váltott ki belőlünk: hát neki nem jut abból az örömből, melyből a lányok majdnem mindegyik vásárhelyinek juttattak? Vajon a lányoknak nincs semmi köszönni valójuk?

Előre bocsátjuk: lényegtelenek az előzmények! A Bp. Spartacus edzőjének tanácsait nem akarjuk leértékelni, de nagyon helytelen lenne, ha feljebb helyeznénk egy edző másfél éves munkájánál (aki ezt tenné, az aligha ért a sporthoz). Hangsúlyozzuk, nem akarunk elvenni semmit Nádori edző tanácsainak értékéből. Most nagyon nehéz lenne eldönteni, hogy helyes volt-e két héttel egy teljesen idegen edzővel felcserélni azt, aki bajnokságra vitte a csapatot, vagy sem. De mi lett volna, ha az együttes nem nyeri meg az osztályozót? Azok, akik olyan könnyen és gyorsan „megköszönték" Balogh edző munkáját, s most oly nagyra értékelik a budapesti tanácsadó kétheti működését, ugyan kiben keresték volna a hibát? Ezek a gondolatok egy kis keserű ízt kevertek az NB II feletti örömünkbe. De vajon milyen érzéseket kelthettek ugyanezek a gondolatok a csapat régi edzőjében?

A több szem többet lát elv nagyon helyes volt, de a mód?"
Balogh Imre testnevelő tanár a továbbiakban semmilyen szerepet nem vállalt a vásárhelyi kézilabda életben, minden erejét a kosárlabdázásra fordította.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 74
Tegnapi: 44
Heti: 230
Havi: 230
Össz.: 137 787

Látogatottság növelés
Oldal: . 1960
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »