Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1975


Az NB II keleti csoportjában ebben az évben két vásárhelyi csapat vett részt. A sportbarátokat nem lepte meg az a tény, hogy kettőjük versengésében helycsere történt.

A H. Spartacus együttese - bár nagy múlttal rendelkezett ebben az osztályban, és a tavalyi eredménye is várakozáson felül sikeredett, nem tagadhatta meg önmagát. Nemcsak az egyesület volt válságban, hanem a csapatnak is meg kellett küzdenie a korosztályváltás minden kínjával. Néhány meghatározó játékosa abbahagyta a játékot, és kulcsjátékosának, Miklósnénak  makacs sérülése is  gólokban és pontokban mutatkozott meg.

A HMSE fejlődése viszont töretlen maradt. Annak ellenére, hogy a gyári csapatot szinte végig sérülések sújtották, és az osztályozón részt vett csapatból négy kulcsjátékost nélkülözniük kellett. A hiányzó posztokat az ifjúsági csapatból pótolták. Ekkor került fel a nagyok közé a 16 éves Nyilas Éva, aki az NB II-ben is kiváló teljesítményt nyújtott.

A két vásárhelyi csapat vetélkedése korábban sem volt súrlódásoktól mentes, csak rontott a helyzeten Agócs Beáta Spartacusból HMSE-be történő téli átigazolása.

Már a bajnoki küzdelem elején találkoztak egymással a vásárhelyi csapatok, és az eredmény előrevetítette a jövőt:

"HMSE - H. Spartacus   19-4 (9-2)

HMSE: Cserna - Mikes (2), Paku (4), Agócs (4), Vásárhelyiné, Hovorka (7), Rákos (2)

Csere: Gyúrós (k), Nyilas, Horváth

H. Spartacus: Varga - Sándor (1), Tóth I., Tóth V. (5), Gál Zs.(3), Hanyecz, Ménesi

Csere: Vad, Kiss M.

A HMSE kiválóan kezdett, gyorsan elhúzott ellenfelétől, és végig irányította a mérkőzés kimenetelét az érthetetlenül nagyon gyenge napot kifogó Spartacus ellen."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1975. április 16.)


A tudósító tévedett, a Spari nemcsak gyenge napot, hanem gyenge szezont fogott ki.

A tavaszi idény befejezésekor a Bp. KÉV Metró pontveszteség nélkül állt a táblázat élén, a HMSE az ötödik helyen zárt, a H. Spartacus pedig utolsó előttiként, adósa maradt önmagának.

 ...
   5.  HMSE  11  7   -   4  143 - 146  14
 ...
 11.  H. Spartacus  11  1   2   8    97 - 158    4
 ... 
Az őszi szezonra a szövetkezetiek megpróbálták rendezni soraikat, hogy a veszélyes zónából elkerüljönek. Ennek lehetőségét kedvezőbb sorsolásuk adta. Megverték a kiesés ellen küzdő Szolnokot, de a másik kiesési rangadón egy gólos vereséget szenvedtek Jánoshalmán. Bár ebben a szakaszban elértek váratlan győzelmet is (Váci PENOMAH - H. Spartacus 7-11), a gyenge tavaszi szereplésük miatt búcsúzniuk kellett ettől az osztálytól.

A HMSE javított tavaszi helyezésén, és az igen előkelő negyedik helyen zárta a bajnoki küzdelmet.
Ez évben Vásárhelyen számos intézkedés történt a város sportéletének fellendítése érdekében. A sportegyesületek egy-egy bázisvállalat köré tömörültek, és így próbálták - a klubsovinizmust félretéve - megteremteni a fejlődés feltételeit.

A kézilabdázásra is nagyon ráfért volna a változtatás, régen zárt olyan gyenge évet, mint 1975-ben. Kiesett az NB II-ből a Spartacus női és a HÓDIKÖT férfi együttese. Kézenfekvő lett volna a két női szakosztály összevonása, de ezt főleg a Spartacus ellenkezése meghiúsította.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 73
Tegnapi: 44
Heti: 229
Havi: 229
Össz.: 137 786

Látogatottság növelés
Oldal: . 1975
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »