Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.

Bevezető

Akik ma kézilabda mérkőzésre járnak, nem gondolnak arra, szeretett sportáguk milyen hosszú utat tett meg a kezdetektől a szépen kivilágított, tiszta és jól fűtött sportcsarnokokig. Annak ellenére, hogy a hivatalos kézilabdázás a ma játszott sportjátékok egyik legfiatalabbja - alapjait 1917-ben rakták le Németországban -, a korábbi  kézzel és lábbal játszott különböző játékok végigkísérték az emberiség kultúrtörténetét. Közvetlen elődjének a csehszlovákiai "hazena"-t, a dániai "handbold"-ot, és a német "torball"-t tekinthetjük.

Carl Schelenz testnevelő tanár azonban olyan szabályokat dolgozott ki a kézilabdázás számára, mely megteremtette egy gyors, változatos és küzdő jellegű játék kezdeteit. Ez a játék volt a nagypályás kézilabdázás. Ennek szabályait nemzetközileg is elfogadták, és elismertségének csúcsára akkor jutott, amikor felvették az olimpiai sportágak közé (1936, Berlin).

"Az 50-es évek második, és a 60-as évek első felében jelentős átalakulási folyamat játszódott le a sportágon belül. A nagypályás játékkal egyre kevesebb ország kötelezte el magát, ezzel egyidőben  erőteljesen előrelépett a terem (kispályás) kézilabdázás ..." (Madarász I.: Kézilabdázás, Bp. 1976. 9. oldal).

Ez a fejlődés később azt eredményezte, hogy a nagypályás kézilabdázás teljesen a feledés homályába merült, a kispályás játék (most már kézilabdázás néven) Európából indulva meghódította a többi kontinens sportkedvelőit is.

A játékszabályok fontos feladata, hogy élvezetessé tegye a játékot, a támadás és védekezés egyensúlyát fenntartsa. Ésszerű módosításokkal itt is követni kellett a játék fejlődését. Ez különösen érvényes egy új játék kialakulásakor, elterjedésekor. Ezen változások közül számtalant megemlíthetnénk, de legyen elég ebből kettő, ami a játék képére, az eredmények alakulására jelentősen hatott. A kezdetben rövidebb (2x25 perc) női mérkőzések azonos időtartamúak lettek a férfiakéval (2x30 perc), miközben a játékvezetésben az először alkalmazott egy játékvezetőből és két gólbíróból álló felállást az egy, majd két egyenrangú játékvezetős felállás váltotta.Magyarországon a játék elterjedésének folyamata megegyezett a nemzetközi viszonyokkal. Első sportági szakszövetsége 1933-ban alakult megy; természetesen a nagypályán játszó egyesületeket tömörítette. Az 50-es évek elején mindkét formáját játszották, majd 1960-tól már csak kispályás bajnokságot indítottak. Fejlődésének kitűnő lehetőséget adott, hogy az iskolaudvarokon, gyárudvarokon és játszótereken gombamódra szaporodtak az előbb salakos, később bitumenes pályák, és ezáltal iskolai alapsportággá vált.

Hazánkban a női és férfi szakág versengésében a nők talán kicsit előbb tartanak, női válogatott csapataink váltakozó sikerekkel ugyan, de mindig a világ élvonalába tartoztak. A sportág aranylapjait írták a lányok, amikor 1949-ben nagypályán, 1965-ben kispályán világbajnoki címet, 2000-ben Európa-bajnokságot nyertek.

Olimpiai bronzérmet nyertünk 1976-ban és 1996-ban, világbajnoki ezüstöt 1957-ben és 1982-ben, bronzot 1956-ban, 1971-ben és 1978-ban, Európa-bajnoki bronzot 1998-ban.

Női kézilabdázásunk erejét és a vele szemben támasztott elvárásokat mutatja, hogy szinte kudarcként éltük meg az elmúlt időszakban szerzett három ezüstérmet: az 1995. évi világbajnoki 2. helyezést, a 2000. évi olimpiai 2. helyezést, és a 2003. évi világbajnoki 2. helyezést.


Ebben a könyvben kizárólag a vásárhelyi női kézilabdázásra koncentrálunk. Ez a sportág rendkívüli népszerűségnek örvendett városunkban és a legtöbb női sportolót foglalkoztatta. Ezen túl - bátran mondhatjuk ki - az egyik legeredményesebb helyi sportág.

Bár többféle módot választhattunk volna az anyag tárgyalására, legkézenfekvőbbnek az tűnt, hogy bajnoki szezononként követjük az eseményeket. Elsősorban a legmagasabb osztályban játszó egyesület eredményein keresztül mutatjuk be a történéseket, de igyekeztünk nyomon követni az alsóbb osztályú csapatok szereplését is.

Azért, hogy a történések belső világát, hátterét megmutassuk, megszólaltattunk olyan sportolókat, sportvezetőket, akik aktívan részt vettek egy-egy korszak eredményeinek alakulásában.A kötet végére - mellékletként - beillesztettük az általunk felkutatott összes vásárhelyi vonatkozású bajnoki eredményt. Olyan mennyiségű adatot sikerült dokumentálnunk, ami büszkeséggel tölt el bennünket. Nem foglalkoztunk viszont ebben a részben a felkészülési tornák, kupák eredményeivel. Ezeket a 80-as évek elejéig általában - mivel a környékünkön megfelelő méretű terem nem állt rendelkezésre -, irreális körülmények között, kevesebb játékossal rendezték meg, így sportértékük kevés, ténylegesen csak a felkészülést szolgálták.


Az adatgyűjtés során Székely Szabó Pál 1945-től kezdődően valamennyi Hódmezővásárhelyen 2002. december 31-ig megjelent újságcikket feldolgozta és időrendi sorrendve rendezte. Ezt kibővítve a volt játékosoktól, sportvezetőktől származó több száz fotóval cd lemezre mentve átadta a Németh László Városi Könyvtár és a Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Fióklevéltára számára. Azok, akik ebben a témában további kutatásokat szeretnének folytatni, ott megtalálhatják ezeket a dokumentumokat.


Végezetül ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik segítették munkánkat. Magunk is meglepődtünk azon, hogy barátainkon kívül, sokszor számunkra addig ismeretlen személyek milyen lelkesen támogattak bennünket és segítettek át a munka nehéz szakaszain.


Reméljük, olvasmányos formában sikerült visszaidézni az eseményeket, így nemcsak azok számára nyújt kellemes perceket ez a könyv, akik szerepelnek benne, hanem a sporttörténet, helytörténet iránt érdeklődő olvasók is kedvüket lelik benne.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 86
Tegnapi: 44
Heti: 242
Havi: 242
Össz.: 137 799

Látogatottság növelés
Oldal: Bevezető
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »