Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.

Kozák Istvánné Klimek Júlia

klimeksc.jpgA kezdetekre Kozák Istvánné Klimek Júliával emlékeztünk, aki ott volt az alakulásnál, és 1953-ig küzdött a vásárhelyi színekért.

- Hogyan és mikor került kapcsolatba a kézilabdázással?

- 1945 nyarán az édesapám környezetében levő futballszurkolóktól hallottam először arról, hogy alakulóban van a városban valami kézilabda-szakosztály. Ez volt a HMTE, ahová lementem sportolni és ott ragadtam. Pontosan nem emlékszem, hogy kik alakították a csapatot, talán egy vásárhelyi szűcs emléke dereng, akinek két alkalmazottja is itt sportolt.

Első edzőnk Szappanos Mihály volt, az edzéseket a strand mögötti Munkás focipályán tartottuk. Felszerelésünk nem volt, mindenki a magával hozott mezekben játszott, az esetek többségében mezítláb. Később a focistáktól kaptunk kopott mezeket - "Mossátok ki, és a tiétek lehet." - felkiáltással. Kevesen jártunk le edzeni, így viszont mindenki bekerült a csapatba. Rövid felkészülés után már mérkőzéseket is játszottunk. Békéscsabán, Orosházán, Makón és Szentesen korábban alakultak csapatok, ellenük játszottunk.

Rendszerint a futballmeccs előtt rendezték a mi mérkőzéseinket. A kezdet kezdetén csak néhányan jártak szurkolni nekünk. Megjegyzésekkel illettek bennünket a pálya széléről, - itt az alföldi városban nőket sportolni még alig láttak, de ez nem hasonlítható a mai szurkolói bekiabálásokhoz. Rövid időn belül 200-300 néző járt le biztatni bennünket.

Nemsokára megváltozott a csapat neve Nor-Coc HMTE-re, az edzőnk pedig Juhász Sándor lett, őt emlékezetem szerint a szentesi Eke István, majd a budapesti Láng Károly váltotta.

Ez a kézilabda, amit mi játszottunk csak tavasztól őszig tartott, télen még edzésünk sem volt. Általában hetente háromszor edzettünk. Az edzés sok futásból, tornából, labdaátadásból állt, és a végén mindig játszottunk egymás ellen. Ilyenkor csak a pálya felét vettük igénybe. Gyakran beálltak közént a focisták, ellenük vérre menő küzdelmet vívtunk. Később, amikor megalakult a fiú szakosztály, velük játszottunk edzőmeccseket.

Bajnoki mérkőzések nem minden hétvégén voltak. Az idegenbeli meccsekre izgalmas módon jutottunk el. Ha vasúton mentünk, hajtányon utaztunk. Jött velünk két vasutas, és azok lökdösték a járművet. Ezt a teherautó váltotta fel, később újra vonattal mentünk. Ezek az utak egész napunkat igénybe vették.

utazas_1946.jpg

Női és férfi kézilabdázók csoportképe egy vidéki mérkőzésen 1946-ban.

Én lassúságom és robusztus testalkatom miatt védőjátékos voltam. Talán Boros Erzsi, a kapus és Szepesi Panni, a csapatkapitány emelkedett ki közülünk. Erzsi folyamatos kiabálással irányította védőmunkánkat, Panni halkszavú volt, mégis hallgattunk rá. Jó volt a csapatszellem, soha nem veszekedtünk.

-Mikor hagyta abba a kézilabdázást és miért?

-1953-ban hagytam abba a játékot két ok miatt. Ekkorra egyre nagyobb tért hódított a kispályás játék, ahol nem kellett külön védőjátékosnak játszani. Ez a felfogás nem kedvezett az én játékomnak. Felszedtem néhány kilót is, így egyre nehezebb volt az elvárásokat teljesíteni. 1954-ben aztán megszületett első gyermekem és hátat fordítottam a játéknak.

Én nagyon sokat kaptam a kézilabdázástól. Most hetven éven felül is dolgozom, kitartásomat irígylik a munkatársaim, és a fiatalok nem hiszik el, ha szóba kerül életkorom.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 81
Tegnapi: 44
Heti: 237
Havi: 237
Össz.: 137 794

Látogatottság növelés
Oldal: _Kozákné Klimek Julianna
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »