Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1986


Az egyesület közgyűlésén névváltozás történt. Az együttes fő támogatójának teljes nevét vették fel, így az egyesület neve az eddigi Hódmezővásárhelyi Porcelán SK-ról Alföldi Porcelán SK-ra változott. A névváltozással a bázisvállalathoz való kötődést kívánták jelezni, amelytől a sportkör, a fennállása óta eltelt 18 év alatt igen sok támogatást kapott.
A vezetés bízott a csapatban, ezért egyetlen játékossal erősített, leigazolták Bartha Anikó kapust Békéscsabáról, aki a későbbiekben meghatározó játékossá vált. A csapat átlagéletkora 21 év volt.

Felkészülési tornákból ez évben is akadt bőven. A város felszabadulásának évfordulója alkalmából megrendezett torna, az egyesületek kérésére, átkerült a felkészülési időszakra. A 30 évvel ezelőtt alapított ezüstserleg, 1956-os eltűnését követően, Szabó Imre kalandos nyomozása után került újra átadásra. Ezen a tornán búcsúztatták el a visszavonuló Varga-Tóthné Tatár Máriát, a Spartacus, majd a Porcelán megbízható játékosát.

A sportkör elnöksége figyelembe véve a meglévő feltételeket és a játékoskeret tudásszintjét, azt a célt tűzte a csapat elé, hogy végig versenyben legyen a bajnoki címért. Mivel az elmúlt évben nem volt kieső az NB I/B-ből az NB II középcsoportjába, a tavalyi „tanulóév" után mindenki abban bízott, hogy a jövő bajnoki évet már a magasabb osztályban kezdhetik.
A csapat az első fordulóban Vácon, a szokatlan szabadtéri pályán elszenvedett egy gólos vereséget követően, valamennyi mérkőzésén győzedelmeskedett. A tabella élére az addigi listavezető Csepel Autó 28-19 arányú legyőzésével kerültek, s így a félidőben a táblázatot vezetve, a tavaly megszerzett ezüstérem után az aranyérem jogos várományosává váltak.

 1.  Alföldi Porcelán  11  10   -   1  278 - 187  20
 ...
porcelan1986.jpg

Az Alföldi Porcelán SK csapata az 1986. évi NB II-es tavaszi szezonban.

A hátsó sorban állnak balról jobbra: Horváth József szakosztály elnök, Párkányi Gyula vezető edző, Fábián Imre technikai vezető, Tibai József edző, középen: Mányai Mária, Fodor Adrienne, Dani Hilda, Sipter Lajosné, Kun Éva, Korsós Enikő, Luczó Gabriella, guggolnak: Paku Mária, Kazimír Piroska, Csuka Márta, Sajtos Ildikó, Bartha Anikó, Strifler Éva, Ambruzs Andrea, Gáborné Juhász-Nagy Ida. (A képről hiányoznak: Sipter Gabriella, Tibai Józsefné, Bozóki Ágota)

Érzékenyen érintette viszont a szakosztályt, hogy Tibai József a tavasz folyamán, az NB I-es Budaprint Szegedi Textilművek SE edzője lett.
Az őszi rajtot követően barátságos mérkőzésre, Vásárhelyre látogatott a szíriai női kézilabda válogatott. Tanulni jöttek, amit az eredmény is jelez: Alföldi Porcelán - Szíria válogatott 39-18 (21-8).

Egymást követték a győzelmek a bajnokságban, a Porcelánt legfeljebb a Váci FORTE veszélyeztethette volna, de hazai pályán visszavágtak nekik a tavaszi vereségért.


"Alföldi Porcelán - Váci FORTE   24-14 (11-6)

Bartha - Csuka (2), Luczó (3), Mányai (1), Gáborné (5), Fodor (9), Kun

Csere: Sajtos (k), Sipterné (4), Ambruzs, Korsós, Paku"

(Csongrád Megyei Hírlap, 1986. szeptember 22.)


A csapat 16 hétig tartó veretlensége végül megszakadt, mégis nyolc pontos előnnyel végeztek a tabella élén.  Az 1980-as bajnokcsapat tagjai közül négyen - Sipterné Ottlik Julianna, Gáborné Juhász-Nagy Ida, Fodor Adrienn és Paku Mária - ezúttal is az aranyérmesek között voltak. Az idény legjobb játékosának Mányai Mária bizonyult, akit 1985-ben, a Szegedi Textil ifjúsági csapatából igazoltak Vásárhelyre. Az irányító szerepkörben játszó „Manyus"  a legtöbb akciógólt lőtte, 84 találatából mindössze hetet ért el büntetőből.


Az NB II középcsoportjának végeredménye (részlet):

 1.  Alföldi Porcelán  22  20   -   2  582 - 387  40
 2.  Váci Forte  22  15   2   5  448 - 366  32
 ...
A siker annak volt köszönhető, hogy megtartva a régi csapat magját, melléjük fiatal, tehetséges játékosokat igazoltak. Az edzők nem voltak könnyű helyzetben, mert vissza kellett adniuk a régi játékosok önbizalmát, s az újakkal ötvözve egységes csapatot kellett kovácsolniuk. Az eredmény magáért beszél.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 54
Tegnapi: 44
Heti: 210
Havi: 210
Össz.: 137 767

Látogatottság növelés
Oldal: . 1986
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »