Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


2002 - 2003


Nagy reményekkel vágott neki a vásárhelyi csapat az új szezonnak, a bajnokság első öt helyében reménykedtek, ezzel a nemzetközi kupaküzdelmekben való részvétel lehetőségét szerették volna kivívni. A merész tervhez az igazolások adták az alapot, nyolc új játékos váltotta a két eltávozót: Kocsik Viktória, Virág Erika, Gaál Adrienn, Prok Beatrix, Szabó Valéria, Csíkos Judit, Tamás Kornélia és Mucsi Zsuzsanna érkezett.




A rajt kifejezetten rosszul sikerült, két nyerhető mérkőzést veszítettek el. Pintér József klubelnök ekkor a járandóságok felének megvonásával büntetett meg mindenkit a csapat körül. A fegyelmezés hatására egy kicsit megindult a szekér (két győzelem), de az igazán nagy csapatok ellen újabb vereségek következtek. Ezután jött az a négy mérkőzésből álló győzelemsorozat, melynek csúcspontja a Győr elleni győzelem volt.


"Liss-HNKC - Győri Graboplast ETO KC   22 - 19  (10 - 8)

Hódtói Sportcsarnok, 1300 nézp, vezette: Dobrovits, Tájok

Liss-HNKC: Szabó K. - Virág, Gaál, Asztalos (2), Prok (4), Kocsik (6/4), Baunok (6), Vörös (k), Nikolics (3/2), Szabó V. (1), Kocsis, Szabó M.

Edző: Farkas József

Győr: Sirina - Lovász (3), Mehlmann (1), Kindl (2), Dokics (1), Nitescu (3/1), Görbicz (4/2), Petróczi (k), Jókai (3), Mörtel (2)

Edző: Vura József

[...] Hazai szempontból rosszul kezdődött az összecsapás. Kocsik hetesét védte Petróczi, de a 3. percen Nikolics már betalált büntetőből 1-0. Ezt követően a debreceni formát és koreográfiát láthatta a csarnokba fantasztikus hangulatot varázsoló publikum. A "B-közép" 3-2-es vezetésnél azt kántálta: "Mi vagyunk, mi vagyunk a legjobb társaság, egyszer majd miénk lesz a magyar bajnokság!" [...] A pihenő után hatalmas küzdelem alakult ki, a Graboplast mindent megtett azért, hogy győztesen hagyhassa el a játékteret. Óriási meglepetésre azonban még egyelíteniük sem sikerült Lovászéknak, először és utoljára 0-0-nál volt egál. [...] A lefújás pillanatában fantasztikus, hosszú percekig tartó önfeledt ünneplés kezdődött vonatozással, pacsizásokkal."

(Délvilág, 2002. október 28.)


A dániai Európa-bajnokság miatti hosszú szünetet az ötödik helyen vészelték át.




"A nyitott védekezés - amit a nyáron gyakoroltunk - még nem elég hatékony, illetve az 5 + 1-es formáción is csiszolhatunk még. Támadásban rapszodikusak voltunk, akadtak olyan meccsek, amikor kihasználtuk a széleket, a beállósokat; máskor pedig nem. Az átlövőink sem nyújtottak egyenletes teljesítményt. Az akciók során a páros mellett ügyelni kell a hármas, a négyes kapcsolatokra, valamint a közös, együttes csapatmozgásokra. Az erőnléttel nem volt gond." - értékelt Farkas József edző a Délvilág 2002. november 26.-ai számában.


December 2-8. között Békéscsabán edzőtáboroztak, a két ünnep között a svájci St. Gallenben vettek részt egy nemzetközi tornán, ezt követően hazai környezetben készültek a január 11-i folytatásra. Ekkor búcsúzott el a csapattól Huba Dóra, aki három és fél évet töltött Vásárhelyen, mostantól viszont Németországba szerződött. Csíkos Judit is elhagyta a csapatot, ő nem tudott beilleszkedni a gárdába.




A végső helyezés szempontjából nagyon fontos első mérkőzésen elbuktak Vácon (Váci NK - Liss-HNKC 23-20), de ami még sajnálatosabb volt, szurkolóik botrányos viselkedése miatt a második félidőben több perces kényszerpihenőre szorultak a csapatok. A tavaszi alapszakaszban ezt követően hozták az elvárható győzelmeket, így a nőnapi utolsó fordulót követően az ötödik helyet foglalták el a tabellán.

 ...
 5.  Liss-HNKC  22  12   1    9  591 - 567  25
 6.  Esztergomi KSE  22  11   -  11  553 - 559  22
 ...






E két csapat egymáshoz viszonyított helyzete szabta meg a rájátszás küzdelmeit. Mivel a bajnoki cím jószerével eldölt a Dunaferr javára, csak a nemzetközi szereplést jelentő ötödik helyért látszott küzdelem.

Ráadásul e két csapatot a sors összehozta a Magyar Kupa nyolcaddöntője során is. Mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a hátralévő mérkőzéseken a vásárhelyieknek csak az Esztergom elleni négy mérkőzésre kell koncentrálnia és akkor elérhető a nagy siker.

Az első hidegzuhany a hazai kupamérkőzésen érte a lányokat, hazai pályán egy góllal elvesztettük az első mérkőzést (29-30). A sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy az idegenbeli bajnoki mérkőzést (Esztergom - Liss-HNKC 23-22) néhány nappal követte a kupa visszavágó (Esztergom - Liss-HNKC 33-24).




A vereségek hatására - az alapszakasz utolsó mérkőzésén győztek utoljára -  a csapat és a közönség között ellentét alakult ki. A kézilabdázás helyi történetében először fordult elő, hogy olyan transzparensek jelentek meg a következő mérkőzéseken a lelátón, melyek a játékosokat és edzőjüket kritizálták. ("Nektek csak egy ruhadarab a Vásárhely-mez?!", "Cinga lejárt az időd!")


Május 3-án került sor a mindent eldöntő mérkőzésre.


"Liss-HNKC - Esztergomi KSE         30 - 33 (14 - 15)

Hódtói Sportcsarnok, 700 néző. Vezette: Horváth, Marton.

Liss-HNKC: Szabó K. - Virág (2), Kocsis (3), Nikolics (7), Kocsík (8), Prok (5), Baunok (2), Vörös (k), Szabó V. (1), Gaál (2), Kósa, Asztalos.

Esztergomi KSE: Kurucz - Wolf (2), Borbás (9), Csernus (1), Sipos, Rábai (3), Vincze (3), Körmöczi (k), Veszeli (5), Pőcze (10), Lánczos.

(...) A Liss menetelése kb. tizenöt percig tartott, onnan kezdve szétesett a csapat, és nem volt egy vezéregyéniség, akiirányítani tudta volna a gárdát. Így a félidőre már egygólos vendégelőnnyel vonultak a csapatok pihenőre. A második játékrész elején még inkább kileződött a két csapat közötti különbség, melyen látszott, hogy az Esztergom nagyon tudatosan felkészült a vásárhelyiek játékából, míg a hazaiakat, „próbáljátok meg" taktikával küldték a pályára. (...)"

(7 Nap Hetilap, 2003. május 8.)


"Megnéztem és kielemeztem az Esztergom elleni mérkőzés videóját - mondta Farkas József, A Liss-HNKC vezetőedzője. - A felvételből egyértelműen kiderült, hogy elsősorban a védekezésbeli hibák pecsételték meg a sorsunkat. A támadásokban ziccereket hibáztunk, míg hátul egyéni hibákat vétettünk, ehhez járult az idény talán leggyengébb kapusteljesítménye."

(Délvilág, 2003. május 10.)


Nekünk kell hozzátenni: az ellenfél kispadján ülő Laurencz László, volt szövetségi kapitány is megnyerte kettejük párharcát.




Farkas József vásárhelyi munkájának első három éva a sikerek korszaka volt, melyért minden fórumon megkapta az elismeréseket. Az utolsó 12 mérkőzést viszont úgy küzdötte végig csapata, hogy nem győzedelmeskedett. Hallani lehetett olyan hangokat, hogy mregromlott az edző és a csapat közötti viszony, hogy más klubokkal állt tárgyalásban. Májusban aztán bejelentette távozását ...

A tavalyi eredmény megismétlése a csalódás éveként vonult be a csapat történetébe, a hatodik helyezést mindenki kudarcként élte meg, pedig az továbbra is a vásárhelyiek legjobb bajnoki helyezése.


Telhetetlenek vagyunk ...? 





Nos, itt tartunk most. (Illetve dehogy, az élet megy tovább, a kézirat leadásakor már egy újabb bajnokságban potyognak a gólok.)


Természetesen jobb lett volna egy frappáns csattanóval zárni ezt a történetet, de a sors máshogy akarta.

Ha azonban visszagondolunk arra, honnan indultunk és hová jutottunk, nem lehetünk elégedetlenek. Hányszor éreztük azt az évtizedek során, hogy eljutottunk lehetőségeink határára, sikert sikerre halmoztunk ... Azután néhány év múltán haló poraiból kellett feléleszteni sportágunkat. De felálltak csapataink, megrázták magukat, majd folytatták küzdelmüket.


Reménykedjünk!


Hódmezővásárhely, 2004. február 12.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 71
Tegnapi: 14
Heti: 128
Havi: 256
Össz.: 194 860

Látogatottság növelés
Oldal: . 2002 - 2003
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2024 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »