Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1974


Az NB II-es bajnokság nyitánya előtt a H. Spartacus értesítette a vásárhelyi szurkolókat, hogy a továbbiakban az egyesület minden mérkőzését a városi stadionban rendezi. A hír tovább erősítette a kézilabdát szeretők táborának sejtéseit arról, hogy a vásárhelyi női szakosztályok nem igazán tudnak együttműködni egymással. Pedig a szurkolók talán jobb bánásmódot és körülményeket érdemeltek volna a Stadion pályáinál.

Megkezdődött a szakosztályon belüli generációváltás is. Fodorné és Kovácsné nem vállalta tovább a játékot, és ha Miklósnét és Tóth Vilmát nem sikerül meggyőznie az egyesület vezetőinek, nem sok eséllyel vehették volna fel a küzdelmet ellenfeleikkel szemben. A továbbra is Nagynémedi edző által irányított lányok becsületes helytállással végig a középmezőnyhöz tartozva az 5. helyen végeztek.

 ...
 5.  H. Spartacus  22  11   1  10  236 - 249  23
 ...

Reményt keltően alakult a fiatalok beilleszkedése, közülük különösen Agócs Beáta hívta fel magára a figyelmet gólerős játékával.
A nyáron búcsúztatták el a városból elköltöző Hatsek Józsefet, aki az elmúlt évtizedben a szakosztály szinte minden posztján segítette a lányokat. A kiváló sportvezető hiányát, diplomáciai érzékét a későbbiekben nagyon megérezte a csapat. Helyette a továbbiakban ismét Szabó Imre töltötte be a szakosztályvezetői tisztséget.

Szeptember 13-án érdekes eseményre került sor szervezésükben a stadionban. Az NB II-es csapat a régi „Aranycsapat" tagjaival mérkőzött meg. A Dezső József irányította „Aranycsapat"-ban újra pályára lépett: Fodorné, Vajnainé, Samuné, Kenézné, Kiss Gézáné, Kiss Lászlóné, Baloghné, Baranyiné, dr. Nagyné, Fábiánné, Dezsőné, Sándorné, Maczkóné, Tóthné, Surányiné. A jelenkort Varga, Kiss, Tóth V., Tóth I., Miklósné, Ménesi, Agócs, Hanyecz, Klimek, Sándor, Vad képviselte. A mérkőzést a Dzsipoff - Plavecz játékvezetői páros vezette.
A Metripond újra nekivágott az áhított cél elérésének. Az átszervezett bajnokság megyei A osztályából a régi ellenfelekkel megküzdve (Szentes VSC, Szegedi Textil) szeretett volna az osztályozóra jutni.

Hamar kiderült, hogy ebben a bajnokságban egyedüli ellenfele a Szentes VSC csapata lesz.

Tavaly, a sikertelen osztályozó után sokan várták, hogy visszaesik a csapat. Ám a játékosok rögtön a kudarc után arról beszéltek, hol kell javulniuk, milyen változtatásokkal lehetne jobb, eredményesebb együttesük.

Újításként csak két edzést tartottak hetente, de azt teljes erőbedobással, koncentrált figyelemmel, mérkőzésszerűen végezték. Elképzelésük bevált, mindössze egyszer szenvedtek vereséget a tavaszi fordulókban.

Nyáron változás történt az egyesület háza táján. Hosszas előkészítés után 1974. május 16-án az egyesület közgyűlése kimondta megszűnését. 1974. július 16-án a HÓDGÉP és Metripond egyesületek jogutódjaként létrejött a HÓDGÉP-Metripond SE, röviden HMSE. A fúziót természetesen egy másik sportág, a labdarúgás érdekei kényszerítették ki, de egyben jelezte azt a városi szándékot, hogy sportáganként egy-egy erős egyesület alakuljon, az erők ne aprózódjanak szét.

A nevében új csapat október közepén játszotta az ősz legfontosabb bajnoki mérkőzését:

"HMSE - Szentesi VSC   10-8 (6-2)

Cserna - Mikes,  Paku, Lőrinczné, Vásárhelyiné, Hovorka, Rákos

Csere: Gyúrós (k), Túróczki, Horváth, Gombai, Makó

Rendkívül izgalmas mérkőzést vívott a két csapat, mely akkor dőlt el, amikor a 40. percben 7-7-es mérkőzés állásnál Cserna kivédte a vendégek büntetőjét, és ezt követően Paku 2 és Lőrinczné 1 góljára már csak egyetlen találattal tudtak válaszolni. Így a HMSE az utolsó előtti fordulót követően behozhatatlanul vezet a bajnokságban. Góllövők: Paku (4), Lőrinczné (3)"

(Csongrád Megyei Hírlap, 1974. október 16.)
"Az edző játékosairól:

Cserna Mária: A csapatkapitány, kapus, a megbízhatóság mintaképe, egész évben jó, egyenletes teljesítményt nyújtott. Gyúrós Zsuzsa a tartalék kapus. Időnként bravúros teljesítményekre képes, ugyanakkor rapszodikus. Rákos Eszter: kitűnő szélső játékos, kis kihagyásokkal. Vásárhelyi Gézáné: nagyon jó védőmunkájú. Lőrincz Jánosné: a védelem oszlopa, ha pontosak az átlövései, azok védhetetlenek. Paku Mária: az idén futott be, az utolsó rangadót is ő nyerte meg. Hovorka Zsuzsa: a csapat motorja. Makó Éva: méltó társa Rákos Eszternek, de ő mellékesen jó átlövő is. Túróczki Margit: az idén került be fokozatosan a mélyvízbe, tehetséges. Gombai Zsuzsa: nagy játékos lehetne. Győrfi Pálné: szeretnék rá rendszeresen számítani. Horváth Edit: idén került fel az ifiből. Még sokat ült a kispadon, de eljön még az ő ideje is."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1974. október 24.)
Második alkalommal kerültek az osztályozóra, és ott 100%-os teljesítménnyel, 51-28-as gólkülönbséggel szerezték meg az NB II-es szereplés jogát.
1974 végén került sor a HÓDIKÖT SE-nél arra a közgyűlésre, melyen az elmúlt évek gyenge eredményei miatt az egyesület a női kézilabda szakosztályt megszüntette.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 84
Tegnapi: 44
Heti: 240
Havi: 240
Össz.: 137 797

Látogatottság növelés
Oldal: . 1974
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »