Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.1982


A H. Porcelán vezetése a középmezőnybe várta a csapatot, azonban titokban a jobb helyezést sem tartották elérhetetlennek. Ehhez a bázisvállalat a korábbi éveknél lényegesen több segítséget adott (főállású edző, játékosok igazolása, munkaidő-kedvezmény, edzőtáborok, a sportcsarnok korlátlan használata, stb.). A tavalyi keretből Szrenkáné és Garainé abbahagyta, Juhász-Nagy Ida Békéscsabára távozott, Luczó Gabriella pedig felkerült a felnőttekhez.
A változásokról a kor sportkrónikása Olasz László, egy összegző írásban a későbbiekben így számolt be:

"Porcelán sztori (7) - A Halász házaspár tündöklése és bukása

Az NB I/B következő bajnokságára is jogosult Porcelán kézilabda csapatánál az év végén jelentős szemléletváltozás következett be. A labdarúgó szakosztály megszüntetése után egyre markánsabban jelentkezett a kézilabda első osztályba juttatásának gondolata. Ehhez viszont már a Talmácsi-Banga sikeres testnevelő-edzőpáros kevés volt, mert pályájukat a bizonytalan edzői állásért nem cserélték el. Segített a kézilabda-társadalom, beajánlották Horváth József szakosztály elnöknek a debreceniektől menesztett Halász házaspárt. A férj edző, a feleség kitűnő átlövő - hangzott az ajánlás. A fizetésükről csak annyit, hogy Csík János, a válogatott edzője azt mondta, ennyi pénzért én is eljönnék Vásárhelyre. Azt hitték viccel. (Nem viccelt pedig, mert a Borsodi Bányászhoz ment el a válogatott beállósával). Az csak később derült ki, hogy a jó ajánlással érkező mesternek még csak érvényes segédedzői papírja sincsen. Ettől függetlenül nagy lendülettel látott munkához. Sok éves ténykedése, és szakmai tudása azt diktálta, hogy a kézilabdázásban elég az erőnlét, a többi jön magától. A Porcelán csarnokban minden eddiginél keményebb edzések kezdődtek, valóban első osztályú körülmények között. Amiben a hozzáértők, és tapasztalt szakemberek kételkedtek, bekövetkezett: Halász mester, Horváth József széles körű sportdiplomáciájára támaszkodva az első osztályba hajtotta a lányokat. Ebben nagy segítségére volt a felesége, „Zsike" is, aki a második vonal egyik legjobb átlövője volt. Horváth József szakosztályelnök gondoskodott arról, hogy a legfelső vezetés szintjén tartott országos értekezleten is elhangozzon, hogy első osztályú körülmények vannak Vásárhelyen, a csapatnak az első osztályban van a helye. Így is lett."

(Kék Délvilág, 1993. február 17.)
A vásárhelyi csapat az ötletjátékot figurális elemekkel vegyítette, s ennek - no és a heti 10 edzésnek - hamarosan meglátszott az eredménye. Jól illeszkedett az együttesbe az edző felesége Halászné, aki a játékával túl tudta segíteni társait is a holtpontokon. Hasznos taggá vált a Debrecenből Vásárhelyre került Tóthné Szabó Éva, valamint a Tatabánya volt kapusa Mosolics Vilmosné. A régiek közül Nagy Éva, Tatár Mária és Paku Mária tett sokat a sikerért. Nagy Évát (aki összetűzésbe került az edzővel) Barducz Erzsébet követte a kapuban, aki több mérkőzésen a bravúrok sorozatát mutatta be.
A gárda a tavaszi forduló utolsó mérkőzésén került a bajnoki táblázat második helyére. Tulajdonképpen ekkor csillant meg az NB I-es szereplés lehetősége, és ezt a lányok kihasználták. Október 26-án, hazai pályán fogadták a Borsodi Bányászt, a döntetlennel biztossá vált az NB I-be jutás.


"H. Porcelán - Borsodi Bányász   19-19 (13-9)

Barducz - Lázár (3), Halászné (9), Tóthné (1), Gál Zs., Paku (2), Ottlik

Csere: Kissné (k), Varga-Tóthné (3), Schuszterné, Fodor (1), Breznyik

A mérkőzés eredményétől függetlenül már az NB I-be feljutott vásárhelyi lányoknak nem sikerült győzelemmel zárni az NB I/B-s bajnoki szereplést, de ettől függetlenül nagy ünneplésben volt része a csapatnak.

A mérkőzés utáni pillanatok véleményei:

Halász Ferenc vezetőedző: Örülök, hogy bejutottunk az NB I-be. Elfáradt a csapat, ezért lett csak döntetlen.

Gál Zsuzsanna, csapatkapitány: Végre kamatozott a rengeteg munka. A csapat nevében megköszönjük mindenkinek a segítséget, a támogatást."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1982. október 31.)
Az NB I/B végeredménye (részlet):

  1.  BHG SE  22  21   1   4  553 - 408  43
  2.  H. Porcelán  22  16   4   6  474 - 442  36
  3.  Nagykanizsa  22  15   3   8  552 - 480  33
  4.  Borsodi Bányász  22  13   5   8  562 - 527  31
 ...
porcelan1982.jpg

A H. Porcelán NB I/B-ből feljutott csapata.

Állnak balról jobbra: Dr. Vincze Ferenc, Baranyai Antal, Vígh Dezső, Barducz Erzsébet, Varga-Tóthné Tatár Mária, Schuszterné Ménesi Katalin, Halász Ferencné, Fodor Adrienne, Breznyik Ibolya, Halász Ferenc, Borsándi István, guggolnak: Paku Mária, Tóth Katalin, Gál Zsuzsanna, Tóthné Szabó Éva, Sipterné Ottlik Julianna, Lázár Éva, Kissné Varga Erzsébet
A megye legjobb csapatának 1982 decemberében a H. Porcelán női kézilabda csapatát (Barducz, Lázár, Halászné, Tóthné, Gál Zs., Paku, Ottlik, Varga-Tóthné, Schuszterné, Fodor, Breznyik, Kissné, Tóth, Mucsiné, Darabos, Luczó, Mosolicsné, Nagy) választották.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 59
Tegnapi: 44
Heti: 215
Havi: 215
Össz.: 137 772

Látogatottság növelés
Oldal: . 1982
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »