Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1972


A megyei bajnokság 1972. évi küzdelmeiben vásárhelyi csapatok játszották a vezető szerepet.

A szurkolók elsősorban a H. Spartacus szereplését várták élénk érdeklődéssel, mert a szebb napokat megért csapat vezetőinek nagy gondot okozott az együttes elindítása a megyei osztályban. Szó volt a szakosztály működésének beszüntetéséről is. Ebből azonban - szerencsére - nem lett semmi, de nem volt könnyű az év kezdése. Mivel sportpályát nem találtak a városban február végén és március elején a Beloiannisz tér (ma Hősök tere) betonozott részén tartotta az edzéseket Fodor Viktor, az új edző. A bajnokság rajtja előtt két héttel tudtak először edzést tartani a városi stadionban, ahol még akkor is 4-5 centiméter mély lyukak tátongtak a pályán.

Nem csoda, hogy a felkészülési tornákon sorozatos vereségeket szenvedtek az elkövetkező hetek riválisaitól. Álljon itt egy eredmény és egy összeállítás a Metripond Kupából, mely helyzetüket mutatja:

"Szentesi Kinizsi I. - H. Spartacus   17-8 (13-4)

Varga - Agócs (5), Tóth I., Schuszter (2), Soós, Tóth E., Nagy (1), Doba, Csáki"
A volt NB II-es gárda tagjai fokozatosan tértek vissza és álltak edzésbe. Fodorné, Miklósné, Tóth, Bereczki és Kovácsné játékával bebizonyosodott, hogy a csapat - bár mindenki előtt nyilvánvalóan hanyatlóban volt az egyesület - a megyei osztályban még mindig klasszist képviselt.
A Metripondos lányok Dorotovics Gusztáv edző irányítása mellett sokat fejlődtek a korábbi évekhez viszonyítva. Tudatosan építették a csapatot, a szakvezető 5 új játékost épített be az együttesbe. A szomszéd megyéből pótolták a hiányzó tartalék kapust (Gyúrós), és egy kitűnő átlövőt (Hovorka) is igazoltak, aki a következő évek meghatározó játékosává vált a csapatnál.
A két csapat rivalizálása megosztottá tette a szurkolókat. Voltak, akik a hagyomány és klubszeretet miatt a Spartacus mellett voksoltak, de voltak, akik a jövőt a Metripondban látták. A meglehetősen gyenge erőt képviselő megyei bajnokságban a két vásárhelyi gárda vezető szerepet játszott. Egymás elleni mérkőzéseik döntötték el a végső sorrendet, melyeken a Spartacus volt a jobb.

Tavasszal:

"H. Spartacus - Metripond   10-5 (5-3)

H. Spartacus: Fodorné - Bereczky (1), Agócs (1), Nagy, Kovácsné, Miklósné (4), Tóth I., Tóth V. (4), Schuszter, Sándor

Metripond: Cserna - Törökné, Takács, Hovorka (2), Berényi (2), Makó, Mikes-Tóth, Agárdi, Gombai, Paku, Rákos (1), Gyúrós"

Ősszel:

"H. Spartacus - Metripond   8-7 (3-4)

Góllövők: Agócs (3), Miklósné (2), Tóth (2), illetve Berényi (4), Rákos (2)"


A megyei bajnokság végeredménye (részlet):

 1.  H. Spartacus  20  20   -   -  317 - 107  40
 2.  Metripond  20  16   -   4  271 - 120  32
 ...
Fodor Viktor edző a bajnokságról és az előttük álló osztályozó várható eredményéről így nyilatkozott:

- Bízom a lányokban. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy behozhatatlan előnyünk tudatában már egy hónapja az osztályozó mérkőzésekre készíthettem fel a gárdát. Előtérbe került az erőnléti munka, és a foglalkozásokat az akklimatizáció miatt teremben végeztük. A tatai csoportgyőzelem megszerzésének jegyében játszottuk a hétközi edzőmérkőzéseket is.

(Csongrád Megyei Hírlap, 1972. november 4.)
Az osztályozóra november 9-én és 10-én került sor Tatán, ahol a BEAC ellen 12-8-ra, az Ajkai Alumínium ellen 17-7-re, a Szolnoki Spartacus ellen pedig 20-5-re nyert a Spari, és ezzel csoportelsőként ismét NB II-es lett.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 44
Heti: 212
Havi: 212
Össz.: 137 769

Látogatottság növelés
Oldal: . 1972
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »