Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1959


Ebben az évben újra megyei bajnokságot írtak ki, ahova két vásárhelyi csapat nevezett. A Spartacus edzéseit ekkor már Balogh Imre testnevelő vezette, a gyakorlásnak pedig a gimnázium tornaterme adott otthont.

Beneveztek a rókusi terembajnokságra, ahol öt héten keresztül erős küzdelmekben vettek részt.


1959spartacus.jpg

A H. Spartacus csapata 1959-ben a Szőnyi utcai pályán

Elöl balról jobbra:  Kenéz Margit, Hegedűs Éva, Szabó Erzsébet, állnak: Süle Ilona, Károlyi Judit, Kiss Gézáné, Insperger Katalin, Kámvás Mária, Korsós Jusztina


A tavaszi és az őszi idényt is a második helyen zárták.

Az utolsó fordulóra október 20-án került sor.

"Nagy küzdelemben - bajnokverés

H. Spartacus - Szegedi Kinizsi   4-3 (1-2)

Kenéz - Molnár, Szabó, Süle, Hegedűs, Kissné, Papp Takács, Kámvás

A bajnokság szempontjából már nem volt döntő a mérkőzés kimenetele, de mégis mindkét csapat hallatlan becsvággyal küzdött. A Kinizsi veretlenségének megőrzéséért, a Spartacus a vendégek veretlenségének megtöréséért. Mindjárt a hazaiak szerezték meg a vezetést Molnár szép góljával, de a Kinizsi perceken belül egyenlített Kenéz jóvoltából. A Spartacus lelkesen támadott, de Hegedűs három nagy kapufáján kívül többre nem telt erejükből. A félidő befejezése előtt Berta a Kinizsinek szerezte meg a vezetést.

A második félidőben a Spartacus eredményes támadásokat vezetett, és Molnár góljával egyenlített, majd Kissné dobásával a vezetést is megszerezte. A Kinizsi nem adta fel a küzdelmet, és Kenéz hibájából ismét sikerült egyenlíteni. Továbbra is változatos játék folyt a pályán, és Süle végül megszerezte csapatának a győztes gólt. A Spartacus megérdemelten harcolta ki a győzelmet az eddig veretlen Kinizsi ellen."

(Csongrád megyei Hírlap, 1959. október 21.)

"A Kinizsitől olyan magatartást láthattunk, amit egy csapat sem engedhet meg magának, még akkor sem, ha bajnok. A Kinizsi bizonyosan készül az osztályozóra, és a mérkőzés elején tartózkodtak a komolyabb összecsapásoktól. De mikor a hazaiak megszerezték a vezetést, olyan „faragásba" kezdtek, hogy vér folyt. A bajnokcsapat gólzsákja - mondván, hogy őt szándékosan fejbe ütötték - oda-odavágott a Spartacus lányok arcába, míg végül sikerült is az egyiket orrba ütni. A 3-as számú játékost is érdemes lett volna a játékvezetőnek észrevennie.

És mi történt a mérkőzés végén? Ahogyan illik az utolsó mérkőzés után, a Spartacus csapata virággal akarta üdvözölni a bajnokot. Akarta, de majdnem nem sikerült, mert a „sportszerű" szegedi csapatnak csaknem könyörögni kellett, hogy álljon fel középen, és fogadják el az egy szál szegfűt. De úgy látszott, hogy ők „ilyen" csapattól csak szívességből fogadják el a virágot, mert mint láttuk, néhányan elég kifejező fintorral vették át.

Egy csapat sem kap ki örömmel az utolsó mérkőzésen - különösen a bajnok nem. De ez alkalommal megérdemelték. Játékuk és magatartásuk nem volt bajnokhoz méltó, és - mégis nekik állt feljebb." - Zékány János

(Csongrád megyei Hírlap, 1959. október 21.)


spartacus1959.jpg

H. Spartacus csapata

A felső sorban balról jobbra: Kenéz Margit, Hegedűs Éva, Molnár Erzsébet, Kámvás Mária, az alsó sorban: Szabó Imre, Molnár Edit, Balogh Imre, Kiss Zsuzsanna, Virág-Kiss Rozália


Az MTS Közlöny 1959. június 20-án megjelent III. évfolyam 7. száma tartalmazta azt a rendeletet, mely kimondta, hogy 1960-tól kezdve csak kispályán írnak ki bajnokságot. Ez a korszakhatár a nagypályás kézilabdázás hazai végét jelentette.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 69
Tegnapi: 44
Heti: 225
Havi: 225
Össz.: 137 782

Látogatottság növelés
Oldal: . 1959
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »