Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1977


A HMSE 1974-ben osztályozót nyert együtteséből 1975-ben öten váltak ki, 1976 végén három játékos távozott. Az NB II-es bajnokságra készülő gárda átlagos életkora 19,5 év volt. Fő céljukként a csapatépítésen túl a szakosztály egyesületen belüli tekintélyének erősítését tekintették. A szakmai munkát korosztályok szerint Vörös Bálint, Kanász Lajos és Fodor Viktor edzők irányították.
A Spartacus továbbra is válsággal küszködött. A megyei bajnokság elmúlt idényében azt a célt, hogy az első három hely valamelyikén végezzenek, nem sikerült valóra váltani. Ebben közrejátszott, hogy több játékos távozott, illetve abbahagyta a sportolást, s ezzel gyengült az együttes ütőképessége. Az 1977. évi kilátások sem voltak jobbak, a csapat Gál Zsuzsanna, Tatár Mária és Sándor Edit játékára épült.
Visszavonult az aktív sportolástól Miklós Lőrincné, aki a szövetkezetieknél eltöltött 15 éves sporttevékenysége elismeréseként az OKISZ-KIOSZ sportosztálya által alapított Kiváló Sportmunkáért kitüntetést kapott.

Vásárhely egyik kimagasló sportegyénisége távozott el a pályáról, aki a klubhűségből is példát mutatott társainak.
Elkezdődtek a bajnokságok, mégis mindenki a levegőben lógó változásokat várta, ami a tavaszi szezon után következett be. A középszerűséget felvállalni nem kívánó, de a kézilabdában már lehetőséget nem látó HMSE-nél a vállalatvezetés és az egyesület elnöksége úgy döntött, hogy az NB II-es női kézilabda-szakosztályt átadja a Porcelán Sportkörnek. Akkor még nem gondolta senki, hogy az eddig mindig háttérbe szorított, jelentős múlttal nem rendelkező egyesületnél milyen fejlődés veszi kezdetét.

Az első lépéseket az Oswald Valter által irányított szakosztályvezetés rendkívül körültekintően tette meg. Átvették az NB II-es jogokat, a kapcsolatokat, melyet évek alatt szorgalmasan építgetett a HMSE. Az újjáalakult vezetés gazdasági ügyeit Nyilas László vitte tovább, intézőként Vigh Dezső dolgozott, az összevont csapat edzéseit a korábbi porcelános tréner, Banga Endre vezette.

A megyei bajnokságban szereplő együttessel összevonták az NB II-es gárdát, s így próbálták kivívni a magasabb osztályban maradást. Ha ránézünk a következő hetek csapatösszeállítására, ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a volt HMSE játékosai kaptak elsősorban játéklehetőséget. A Porcelán SK első NB-s mérkőzését augusztusban játszotta.

"H. Porcelán - Kecskeméti TE   10-8 (6-4)

Nyilasné - Horváth (2), Szalkai, Szrenkáné (5), Vásárhelyiné, Nyilas (2), Gombai (1)

Csere: Nagy (k), Rákos, Juhász, Bordás, Talmácsi

Az új színekben bemutatkozó vásárhelyi lányok a régi lelkesedéssel verték meg a szívósan védekező kecskeméti csapatot"

(Csongrád Megyei Hírlap, 1977. augusztus 26.)


A lelkesedésre az őszi szezon folyamán végig nagy szükség volt, mert csak az utolsó fordulókban vált biztossá a csapat második osztályban maradása.

"H. Porcelán - Szolnoki MTE   13-8 (4-3)

Nyilasné - Horváth (1), Szalkai, Gombai, Szrenkáné, Nyilas (3)

Csere: Csiszár (k), Juhász (7), Balogh (1), Csende (1), Tamási

A kiesés elkerülése érdekében nagyon fontos mérkőzésen a második félidőben nyújtott jó teljesítménnyel biztosan győzött a vásárhelyi gárda"

(Csongrád Megyei Hírlap, 1977. október 5.)


Végeredményben az előző évhez képest gyengébben szerepelt ugyan a csapat, de szerencsére a két kieső még náluk is gyengébb játékerőt képviselt, így a H. Porcelán a 11. helyen végzett 16 ponttal.
Az egyesület jövőjének záloga az az építkezés volt, melyet a gyár szomszédságában folytattak. A dolgozók kommunista műszakok segítségével támogatták a sporttelep fejlesztését. Befejezéséhez közeledett egy 110x60 méteres salakos labdarúgó pálya és három, bitumenes kézilabdapálya építése. Állt már a sportcsarnok  vázszerkezete is a hely kijelölés körüli komoly viták után ( ugyanis sokan a városközpontban szerették volna látni).


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 44
Heti: 182
Havi: 182
Össz.: 137 739

Látogatottság növelés
Oldal: . 1977
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »