Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1983


A H. Porcelán év eleji közgyűlése kinyilvánította, hogy a kézilabda csapat szerepeltetése képezi a sportegyesület központi kérdését. A felépült fedett létesítmény ideális feltételeket biztosít a sportág művelésére, és ez jó alap lehet az NB I-es tagsághoz.
Az országos ifjúsági bajnokság beindítása nagy többletkiadást jelentett, hiszen számítások szerint a bajnokság folyamán a felnőtt és az ifjúsági csapat összesen mintegy 10 ezer kilométert lesz kénytelen utazni. A csapat játékosainak körében csak kisebb mértékű változások történtek, Csomor Magdolnát sikerült a KÉV METRO csapatától leigazolni, és jött még Farkasné Borbély Ilona is. A csapattól távozott Nagy Éva kapus, aki Szegedre került kölcsönjátékosként, Schuszter Ottóné pedig befejezte játékospályafutását.


porcelan1983.jpg

Az NB I-es bajnokságra készülő H. Porcelán.

Állnak balról jobbra: Vígh Dezső, Ambruzs Andrea, Csuka Márta, Tóth Katalin, Ottlik Julianna, Halász Ferenc edző, Bihariné Szabó Éva, Halász Ferencné, Csomor Magdolna, Borsándi István, guggolnak: Barducz Erzsébet, Paku Mária, Lázár Éva, Fodor Adrienne, Sajtos Ildikó, Gál Zsuzsanna, Varga-Tóthné Tatár Mária, Farkasné Borbély Ilona, Kun Éva, Kissné Varga Erzsébet
Hetente 10 foglalkozást tartottak és előkészületi mérkőzésekre többször utaztak Romániába. A megfeszített munka eredményeként viszont sok sérülés hátráltatta a csapatépítést. Januárban Csomor és Kissné bokabántalmak miatt hagyott ki edzéseket, Ambruzs pedig orrsérülést szenvedett. Februárban Ottlik, Csomor és Tatár volt a maródiak listáján. Lázár Éva csak 50%-os edzéslátogatással rendelkezett, Halász edző nehezen viselte, hogy az érettségire és felvételire készült, nem pedig az NB I-re.
A vidékbajnokságon elszenvedett sorozatos vereségek nem sok jóval kecsegtettek. Az első, Vásárhelyen lejátszott NB I-es mérkőzés tudósítása a következőként hangzott:


"H. Porcelán - Bp. Vasas   21-23 (10-13)

Barducz - Lázár (2), Halászné (5), Ottlik (5), Bihariné (2), Farkasné (2), Nyíriné (1)

Csere: Kissné (k), Csomor (1), Paku (1), Gál Zs. (2)

Az első félidőben a hazaiak nagyon tisztelték ellenfelüket a mérkőzés kezdetén, de ezt követően fel tudtak zárkózni, de a félidő vége előtt ismét rövidzárlat következett, amit a vendégek ki is használtak. A második félidő is hasonlóan alakult, mikor a vége előtt a felzárkózás lehetőségét biztosító büntetőt Halászné kihagyta, és így elmaradt az esetleges meglepetés, és a pontszerzés."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1983. április 10.)
A H. Porcelán sikeres bajnoki szereplésének alapja az volt, hogy Halásznét az ellenfél ki tudja-e kapcsolni a játékból, ami ezen a szinten a legtöbbször megtörtént. Itt már kevés volt egy hajcsár a kispadon, nem ment a játék a csapatnak, így a 10. fordulót követően még csak 2 pontja volt az együttesnek. Kedvezőtlenül hatott az NB I-es teljesítményre Horváth József kényszerű deszki távolléte is - aki a háttérben mindig tudott valamit lépni. Több kellett volna nemcsak a pályán, hanem a pálya szélén is.
"- Az igazat megvallva, több pontra számítottam. A bajnokság közben azonban világossá vált, hogy ezzel az erővel, és játékosállománnyal csak ennyire telik. Senkit sem akarok megsérteni, de a játékosok többsége nem üti meg az NB I-es szintet. Sajnos, olyan dolgok is közbejöttek - fegyelmezetlenség, szűk játékos állomány - amely még tovább gyengítette különben is szűkös lehetőségeinket. Elégedett voltam Halászné, Barducz és Ottlik teljesítményével. Halászné gólratörő játékát mi sem bizonyítja jobban, minthogy eddig elért 82 találatával az NB I-es góllövő listán az előkelő 4. helyet foglalja el. A tavaszi mérleg árnyoldala pedig az, hogy néhány játékos nem a képességeinek és az elvárásnak megfelelően teljesített. Különösen Lázár gyengélkedése szembetűnő. De Farkasné sem hozta magát. Pakutól is többet vártam." - nyilatkozta a Csongrád Megyei Hírlap 1983. július 30.-i számában Halász Ferenc edző.
Ősszel éles küzdelemben sikerült feljebb vergődni a tabellán, és a bajnokság végén azonos pontszámot elérni a TF-el.

Az NB I végeredménye (részlet):

   1.  Bp. Spartacus  26  20   1    5  587 - 465  41
 ...
 12.  H. Porcelán  26    5   -  21  433 - 596  10
 13.  TFSE  26    3   4  19  574 - 672  10
 14.  Bp. Postás  26    3   1  22  458 - 605    7


Mivel a kiesést gólkülönbség nem dönthette el, semleges pályán, Cegléden játszottak egymás ellen.

A rövid felkészülés a lázas készülődés jegyében telt el. Halászné és Sipterné felgyógyult sérüléséből, a csapat pedig napokkal korábban Cegléden készülhetett a sorsdöntő mérkőzésre. A sportkör 3 különbusszal szállította a szurkolókat Ceglédre, telefonos közvetítést szervezett, mégis Cegléd lett Vásárhely számára Waterloo.


"TFSE - H. Porcelán   16-15 (8-6)

Cegléd, vezette: Andorka, Schóber

Barducz - Nyíriné, Farkasné, Sipterné, Varga-Tóthné, Halászné, Fodor            

Csere: Gál Zs.

A Porcelán csak önmagát okolhatja a vereségért, hiszen nem kevesebb, mint 11 alkalommal vették el tőlük a labdát lépéshiba miatt. A kezdeti vezetés után a főiskolások vették át a vezetést és ezt a nagy hajrát nyitó Porcelán nem tudta ledolgozni."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1983. október 30.)
A mérkőzést nemzetközi minősítésű játékvezetők vezették, és ott volt a sportág szinte valamennyi jelentős személyisége. Egyöntetű volt a vélemény: a vásárhelyiek szakmai vereséget szenvedtek. Ennek tudatában a porcelángyári klub vezetése sem tétlenkedett. A ceglédi kudarc után két nappal rendkívüli elnökségi ülést tartottak és a „tények birtokában" azonnal elbocsátották a Halász házaspárt. A szakosztályvezetés esetleges felelőssége nem került szóba!Weblap látogatottság számláló:

Mai: 33
Tegnapi: 44
Heti: 189
Havi: 189
Össz.: 137 746

Látogatottság növelés
Oldal: . 1983
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »