Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


2001-2002


Hódmezővásárhelyi Női Kézilabda Clubra (HNKC) változott az egyesület neve, mert a sporttörvényben előírtaknak megfelelően az NB I-ben induló csapatot gazdasági társaságnak kellett üzemeltetni. A Hódmezővásárhelyi Női Kézilabda Kft. együttműködési megállapodást kötött a serdülő és ifjúsági csapatokat versenyeztető Narancs Egyesülettel. Az elmúlt hónapok változásait tükrözte, hogy a bajnokság kezdetétől Bozsek Lajos és Pintér József együtt irányította a HNKC Kft-t és a Narancs Egyesületet.




A legjobb igazolásnak az bizonyult, hogy az NB I/B-s bajnokságot nyert együttest sikerült együtt tartani.  Szabó Krisztina és Tóth Orsolya kapusok mellett Szabó Mónika, Barna Éva, Asztalos Judit, Csáki Éva, Renata Jancarova, Baunok Bernadett és Szőke Olga maradtak a csapatnál, Huba Dórára műtét várt. A próbajátékokon részt vevő nagyszámú játékosból végül a kiskunhalasi Vörös Henrietta kapust és Kósa Anikó szélsőt, valamint a  jugoszláv Monika Nikolicsot beállót választották ki.




A bajnokság szeptember 9-én kezdődött. A decemberi, olaszországi VB miatt az őszi idényt sűrített fordulókkal játszották le, több alkalommal pénteki és vasárnapi mérkőzésekkel. Jelentős változást hozott az elmúlt évhez képest, hogy a férfi NB I-ben bevált rájátszást a nőknél is bevezették. Ez azt jelentette, hogy a 12 csapat az alapszakasz körmérkőzése után kettéválik, az 1-6. helyezettek a bajnoki címért, a 7-12. helyezettek a kiesés elkerüléséért játszanak tovább.

A bajnokság elején a kötelező győzelmek és a várható vereségek a papírforma szerint alakultak. Két elvesztett mérkőzés után, a szebb napokat látott Vasas ellen aratták hazai környezetben az első győzelmet. Az élcsapatok viszont távol voltak még: egyaránt 11 gólos vereséget mért a vásárhelyiekre a Herz-FTC és a Dunaferr.




Nagy meglepetésre viszont vendégsikerrel (22-23) zárult a Békéscsabai ENK - HNKC mérkőzés, mely után nem sokáig ünnepelhettek a vásárhelyiek, a hazai együttes megóvta a találkozót, mert volt olyan pillanat, amikor egyszerre hét vásárhelyi mezőnyjátékos tartózkodott a pályán. A Kézilabda Szövetség versenybizottsága elutasította a csabaiak óvását, a fellebbviteli bizottság viszont újrajátszást rendelt el. A HNKC fellebbezést nyújtott be az ISM Sportbíróságához, - mindhiába.


Január 19-én került sor a megismételt mérkőzésre, ahol az előzmények ismeretében várható volt a botrány.


"A hétvégén tehát ismét benépesült a csabai sportcsarnok, ahová először az autóbuszokkal és személygépkocsikkal érkezett több száz HNKC szurkoló futott be jelentős rendőri biztosítás mellett. A találkozó kezdetére a csabai oldal is jócskán megtelt, hiszen a hazaiak szurkoló tábora is legalább ezerháromszáz főt számlált. Óriási volt a feszültség mindkét oldalon. (...) A második félidő is hazai találattal indult, amelyre Barna, Asztalos és Kocsis révén hárommal válaszolt a vásárhelyi gárda. Időközben a hazai „szurkolók" söröspoharat dobtak Farkas József edző felé és pénzzel dobálták a játékosokat, majd kitört az első balhé, hiszen néhány hazai őrült berohant a pályára, és tehetetlen dühében a kispadról elmenekült vásárhelyi játékosok árván maradt székeit rugdosta fel. A provokációra a vásárhelyi oldalról is érkezett egy válaszpalack a pályára, sőt a vendég „B-közép" elindult elégtételt venni a kedvenceiért. A tömegverekedést itt még - a nehéz pillanatokban is hideg fejjel gondolkodó - vásárhelyi lányok előzték meg azzal, hogy meggyőzték szurkolóikat, nézzenek az eredményjelző táblára (37. perc: 12-21), és ne csináljanak balhét. (...) A Pécsről érkezett Cserepes-Jancsó játékvezető kettős sorozatos kiállításokkal próbálta megfékezni az indulatokat, ami nem is a pályán, hanem a nézőtéren izzott igazán. (...) Az utolsó tíz percre némileg kiengedett a HNKC (58. perc: 21-29), de a fölényére jellemző, hogy utolsó gólját Baunok révén „kínai figura"-ból szerezte a vásárhelyi együttes.

Óriási volt az öröm a lefújás után a vásárhelyi oldalon. A csapat megköszönte közönségének a szurkolást, majd hirtelen futásnak eredtek a játékosok. A rendezők ugyanis képtelenek voltak ellátni feladatukat, és a csabai tábor elindult elégtételt venni a vásárhelyieken. Pillanatok alatt tömegverekedés alakult ki a játéktéren, amelynek csak az időközben a csarnokon kívül biztosító rendőrök behívásával tudtak véget vetni."

(7 Nap Hetilap, 2002. január 24.)

 



"December közepétől, mintegy előrehozott karácsonyi ajándékként, névadó szponzor „szegődik" az együttes mellé. Ettől kezdve Liss-HNKC néven szerepelünk a bajnokságban, a Magyar Kupában, minden nyilvános fórumon. A házasság azért jöhetett létre, mert Vas megye egyik legnagyobb vállalkozása fantáziát lát csapatunkban, és azt is elárulhatom: nagyon komoly, és hosszú távú tervei vannak a vásárhelyi kézilabdával. Az egyik terméket - oxigénpatront, és az ehhez tartozó szifont - a lányokkal akarja reklámoztatni a Liss Rt., az ő segítségükkel szeretné bevezetni a belföldi piacon." - jelentette be Pintér József klubelnök.

(Délvilág, 2001. november 23.)




Az alapszakasz hátralevő része kiválóan sikerült és a DVSC-Valdor elleni bravúros hazai győzelem után nem maradt kétséges: márciustól a legjobb hat között folytatják a lányok. A rájátszás során történtek sajnos az egyesületen belüli egyéb események mögé szorultak, pedig a hatodik helyezés minden idők legjobb vásárhelyi eredményét jelentette.




A csapat vezetése körül kitört válság a megszűnéssel fenyegetett. Játékosok eladásáról, ki nem fizetett számlákról, letiltott és egymásnak ellentmondó nyilatkozatokról szóltak a hírek. A kulisszák mögé, egy gazdasági társaság pénzügyeibe, a kívülállók ritkán tekinthetnek be.

Az egyesület két vezetője és tulajdonosa közötti vita végül azzal zárult, hogy Bozsek Lajos kivonult a kézilabda életből, az egyesület Pintér József irányítása alatt folytatta a küzdelmet, Csáki Évával és Renata Jancarovával pedig szerződést bontott a klub.




A remek bajnoki szereplése betetőzéseként, a Liss-HNKC - a Herz-FTC, a Dunaferr és a Győri Graboplast ETO - mellett bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjébe. Sőt, hajszál híján a nemzetközi kupaszereplést jelentő döntőbejutás is majdnem sikerült, hiszen 57 percnyi vezetés után mindössze egyetlen góllal maradt alul a csapat az EHF Kupadöntős Győrrel szemben. (Liss-HNKC - Győri Graboplast ETO 23-24 és Liss-HNKC - Herz-FTC )

"- Az eredményeket tekintve elmondhatom, hogy a legszebb álmaimban sem fordult meg egy ilyen sikeres szereplés lehetősége. Az elért eredmények önmagukért beszélnek ..." - értékelt Farkas József edző, a 7 Nap Hetilap 2002. július 25.-i számában.




Üde színfoltként egy új szakosztály jelent meg Vásárhelyen ebben a szezonban, a V-Tabac gárdája. A gyári tömegsport foglalkozásokból a lelkesedés a megyei bajnokságban történő indulásig lendítette a lányokat. Sajnos az eredménytelenség és az anyagiak hiánya miatt az egyesület a tavaszi bajnoki fordulókat követően megszűnt.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 41
Tegnapi: 14
Heti: 98
Havi: 226
Össz.: 194 830

Látogatottság növelés
Oldal: . 2001 - 2002
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2024 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »