Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1951


1951. január 4-én egy elképesztő ötletről számolt be a Délvidéki Hírlap:

"Már hosszabb ideje foglalkoztatja a vásárhelyi sportvezetőket, miként lehetne a téli terem sportok javára hasznosítani a város legnagyobb fedett helyiségét a Vörös Csillag (Béke Szálló, Fekete Sas Szálló - szerzői megjegyzés) emeleti nagytermét. A napokban végre a megyei kézilabda szövetség akciót indított az ügy érdekében és a Városi Tanács elé vitte a kérdést, engedélyt kérve, a tél folyamán a terem sportcélokra való használatára és a szükséges felszerelések, illetve védőberendezések felállítására. A kézilabda szövetség terve szerint ilyenformán itt, a Vörös Csillag erre kiválóan alkalmas termében bonyolítaná le a délkerületi teremkézilabda-bajnokságokat, amelyek igazán szép sikert, értékes sportküzdelmeket ígérnek. Ha sikerül a Vörös Csillag termét erre alkalmassá tenni, akkor Vásárhely egyhamar a téli teremsportok fellegvára lesz."

Valami közbejöhetett, mert a versenyre Gyulán került sor, az utókor pedig sajnálkozva ugyan, de most már biztosan tudhatja, miért nem lett Vásárhely a teremsportok fellegvára.
A lányoknak így sem kellett tétlenkedni, új címert varrhattak mezükre, miután szakosztályukat 1951 januárjában átvette a Dózsa Sportkör. Ez a bajnokság tavasszal gyorsan lebonyolódott, nem hagyott mély nyomokat a helyi szurkolókban. Az egyik környékbeli riválisra viszont megszégyenítő vereséget mértek a vásárhelyiek.
"H. Dózsa - Szentesi Kinizsi  9-0

Dózsa pálya, vezette: Koncz

Góldobók: Imre S. (7), Klapcsik (2)

H. Dózsa: Juhászné - Korsós, Klapcsik, Klimek - Szécsi, Kissné - Boros, Pálinkás, Imre S., Törökné, Kiss Zs. (Salamon)

Szentesi Kinizsi: Veres - Szamosközi I., Szamosközi II., Hetényiné - Czakó, Keresztes - Kaszab II., Bartha, Kaszab I., Balogh

A hódmezővásárhelyi Dózsa csapata az egész játék alatt jobb volt ellenfelénél, és a nagyszerű formában levő Imre S. kitűnő dobásai sűrűn hálóba találtak. A szentesiek játéka a mezőnyben jó volt, kapu előtt azonban nem tudták befejezni támadásaikat."

(Viharsarok, 1951. június 26.)

Egy, a korra jellemző "botrány" sem kerülhette el a kézilabdázókat:


"Kizárták a sportéletből Klapcsik Pirost, a H. Dózsa kézilabdázóját

Népi demokráciánk fejlődése és a magyar sport átszervezése megköveteli tőlünk, hogy sportköreink vezetőségét, és ezen túlmenően a sportolók körülményeit, a Párthoz való viszonyulását megvizsgáljuk és az oda nem való elemeket úgy a sportból, mint a vezetésből kizárjuk.

A Magyar Testnevelési és Sportbizottság határozatot hozott, hogy a Hódmezővásárhelyi Dózsa Sport Körtől egy évi időtartamra kizárja minden sportolási lehetőségből, és eltiltja a pályák látogatásától Klapcsik Piros kézilabdázót, akinek rossz a párthoz való viszonya is, mert mikor tagdíj fizetésre szólították fel, tagkönyvét visszadobta azzal, hogy nem hajlandó ilyen pártnak tagja lenni. A Városi Tanács begyűjtési osztályánál elbocsátották kihívó magatartása miatt. A sport területén végzett aknamunkájával, rendbontó magatartásával és szemtelen viselkedésével a Városi Testnevelési és Sport Bizottság tekintélyét igyekezett aláásni.

Az ilyen sportoló nem érdemli meg azt, hogy népi demokráciánk biztosítsa számára a sportfelszerelést, és azt, hogy munkaidő után sportolhasson, szórakozhasson.

Felhívom a sportkörök figyelmét, hogy sportmérkőzéseken, mint látogató sem vehet részt. A sportkörök hassanak oda, hogy a sportpályákra ne tudjon bejutni - MTSB."

(Viharsarok, 1951. augusztus 3.)

Augusztusban Vásárhely Magyar Kupa elődöntőt rendezhetett. A Vörös Lobogó Vorosilov (jelenleg Teleki - szerzői megjegyzés) utca 25. szám alatti új sporttelepén jeles fővárosi csapatok is szerepeltek. Vásárhelyi vonatkozású eredmények: Váci Vörös Lobogó - H. Vörös Lobogó 5-1, Budapesti Vörös Lobogó - H. Dózsa 7-0.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 53
Tegnapi: 44
Heti: 209
Havi: 209
Össz.: 137 766

Látogatottság növelés
Oldal: . 1951
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »