Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig

Ezen Internet-es hozzáféréssel szeretnénk mindenki számára megteremteni annak lehetőségét, hogy az általunk összegyűjtött, és megjelentetett, valamint az azóta eltelt időszak adataihoz is hozzá tudjon férni.


1987

 

Bentmaradásra készült a csapat, és az új játékosok érkezése mellett a legkedvezőbb hírt Tibai József visszatérése jelentette a szakmai irányításba. Befejezte hosszú és példamutató pályafutását a csapatkapitány Paku Mária, Luczó Gabriella pedig anyai örömök elé nézett.
Bevezetésként hazai pályán a Porcelán Kupa mérkőzéseire került sor (Debreceni Közút, Kazincbarcika, Pécsi MSC, Jászberényi LEHEL SC - 3. hely), majd következett Székesfehérvár (Dunaújvárosi Papír, KÖFÉM, EMG, egy lengyel csapat – 3. hely) és végül ismét hazai környezetben a Majolika Kupa (KÖFÉM, Siroki Vasas, Veszprém – 1. hely)
Rendkívül változó formában játszották végig a tavaszi mérkőzéseket. Nagyarányú vereséggel szakadt meg a két éve tartó hazai veretlenségi sorozatuk (Alföldi Porcelán - Pécsi MSC 11-19), majd néhány nappal később remek játékkal, nagyszerű győzelmet arattak.


"Alföldi Porcelán - ÁFOR SK   22-19 (11-4)

Bartha - Gajdácsi (6), Sipterné, Fodor (3), Mányai (6), Ambruzs, Polyákné (3)

Csere: Barducz (k), Csuka (1), Dani (1), Lázár

A mérkőzés előtt az előző mérkőzésen megsérült Sipterné játéka volt kétséges, de a kiváló irányító így is vállalta a játékot. Az első félidőben a hazaiak teljesen meglepték játékukkal a bajnoki címre is esélyes vendégeket, és olyan előnyre tettek szert, amit a második félidőre visszaeső, és a szoros emberfogással a játékból kivett Sipterné nélkül is sikerült megőrizni annak ellenére, hogy a vendégek még az egész pályás letámadással is megpróbálkoztak."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1987. június 22.)
A többi gárda is okozott váratlan meglepetést szurkolóinak, így a Porcelán forduláskor biztos középcsapatként, 13 mérkőzésen 15 pontot szerezve – ami 57,7%-os teljesítmény – a táblázaton a 7. helyet foglalta el, 8 ponttal megelőzve a legjobb kieső helyen álló Kazincbarcikát.


porcelan1987.jpg

Az Alföldi Porcelán SK NB I/B-s csapata 1987-ben

A hátsó sorban állnak balról jobbra: Tóth Éva, Czeglédi Csilla, Dani Hilda, Lázár Erika, Fodor Adrienne, Mányai Mária, Csordás Anikó, középső sor: Fábián Imre technikai vezető, Horváth József szakosztály elnök, Sipter Lajosné, Gajdácsi Ágnes, Gáborné Juhász-Nagy Ida, Polyákné Farkas Éva, Tibai József edző, Párkányi Gyula vezető edző, elöl: Ambruzs Andrea, Farkasné Szűcs Beáta gyúró, Barducz Erzsébet, Bartha Anikó, Rozmann Zsuzsanna, Lászlai Erika, Arany Ibolya. (A képről hiányzik: Borsodi Beáta)
Az őszi szezon valamivel halványabbra sikeredett. Idegenben ugyan győzelemmel kezdtek, ezt követően azonban négy vereség csúszott be. A hullámvölgyből kikerülve azután hozták a nyerhető mérkőzéseket, így végül, csak egy helyet estek vissza a táblázaton.

Pozitívuma volt a második félévnek, hogy tovább fiatalították a csapatot, több tehetséges ifjúsági játékos jutott szóhoz, akik nem okoztak csalódást. A legeredményesebb góllövő ismét Mányai Mária lett 135 góllal. Egész évben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott Bartha Anikó kapus, aki valamennyi mérkőzésen - sokszor sérülten is - helytállt a kapuban.
Figyelmet érdemeltek ebben az évben az utánpótlás csapatok, akiket Borsándi István menedzselt. Az országos ifjúsági bajnokság keleti csoportjában szereplő fiatalok hatodik helyükkel a csoport meglepetését szolgáltatták. Megelőztek olyan, nagy múltú csapatokat, mint a Bp. Spartacus, vagy a Debreceni Sportiskola. Az ifjúságiak közül Czeglédi Csilla, Csordás Anikó, Lászlai Erika már az NB I/B-ben is szerepeltek.
Az évad legnagyszerűbb eredményét azonban a Frankel Leó Közgazdasági Szakközépiskola diákjai érték el.  Patócs Zoltán tanítványai nélkül régóta nem zajlott le megyei középiskolás döntő, az országos selejtezőkön azonban ilyen magasra eddig még nem jutottak.

 frankel1987.jpg

Az Országos Középiskolai Bajnokságon 1987-ben 3. helyezést szerzett Frankel Leó Közgazdasági Szakközépiskola csapata, amely az  Alföldi Porcelán SK játékosaira épült:

A hátsó sorban középen Kovács Ágnes és Bartucz Mónika, a jobb szélen pedig Czeglédi Csilla állnak, míg az első sorban balról Varga Andrea, jobbról Mogyorósi Margit és Arany Ibolya guggolnak.


"Frankel Leó Közgazdasági Szakközépiskola - Jászárokszállási Gimnázium   28-12 (15-4)

Tatár - Kovács , Czeglédi (10), Bartucz (7), Varga-Tóth (2), Török (3), Varga (5)

Csere: Ágoston (1), Horga, Mogyorósi, Rostás, Kószó

A vásárhelyi csapat az első mérkőzésen megszerzett 9 gólos előny birtokában nyugodtan és nagy kedvvel játszva ilyen arányban is megérdemelten nyert, és jutott az ország legjobb 4 középiskolai csapata közé."

(Csongrád Megyei Hírlap, 1987. május 14.)
Télen az első csapattól megvált Párkányi Gyula, aki a Tisza Volán kispadját választotta. Helyét, az NB I-es múlttal rendelkező Tibai József vette át.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 44
Heti: 187
Havi: 187
Össz.: 137 744

Látogatottság növelés
Oldal: . 1987
Hódmezővásárhely női kézilabdázásának története a kezdetektől napjainkig - © 2008 - 2020 - hmvkezitortenet.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »